Lite information om malaria, den absolut viktigaste orsaken för att man söker vård här.

Hej alla!

Idag tänkte jag berätta lite ytligt om sjukdomen malaria, som är den absolut viktigaste orsaken för att man söker vård här. Jag har berättat om tidigare? men det var ett tag sedan. Det finns minst 5 typer malaria där den absolut farligaste och vanligaste här heter Falciparum. Malaria sprids av en speciell mygga (Som faktiskt också finns i södra Sverige.) Malariaparasiten går först till levern och kommer inte ut i blodet fören tidigast en vecka och det är där man får symtom. Parasiten går då in i röda blodkroppar, förökar sig där och efter några dagar så spricker blodkroppen. De fri parasiterna söker då upp nya blodkroppar att infektera. Det kan nu i värsta fall hända flera allvarliga saker.
Hjärnmalaria ( vi har tyvärr 2 sådana patienter just nu ) är mycket allvarligt. Alla dör utan behandling och tyvärr 20 % med behandling. Man kan även få svåra resttillstånd som blindhet, svåra förlamningar mental retardation osv.
Man kan få mycket allvarliga lungproblem, så allvarliga att man avlider.
Mycket allvarlig blodbrist (blodkropparna spricker).
Njurproblem ( ffa hos vuxna)
Lågt blodsocker som kan vara direkt dödande och risken ökar väsentligt om levern är skadad av t ex örter
Det finns flera andra allvarliga komplikationer men dessa är de vanligaste.
Risken att bli allvarligt sjuk är hos befolkningen här absolut störst hos gravida och barn under 5 år.

Zhou Yiqing fick ett mycket välförtjänt nobelpris för upptäckten av substansen som gav oss bland annat Artemeter och Artesunate som vi nästa uteslutande använder vid behandlingen.

Efter denna långa inledning kommer vi till en ganska bra dag.
Inom medicinen brukar vi tala om lex duplex, dvs att man ofta får två liknande fall samtidigt. (Givetvis stämmer inte denna lag.) Idag kom det in ytterligare ett ca 1,5 årig pojke med malaria och 0,6 i blodsocker. Han var ordentligt medvetslös vid inkomsten. Han har förbättrats betydligt under dagen men är fortfarande något medvetandesänkt. Han kommer förhoppningsvis att klara sig utan skador.
Pojken från igår ( kommer inte ihåg om jag gav honom rätt ålder men han är 18 månader) är lite mindre medvetandesänkt idag. Han kommer inte att kunna äta på några dagar och han har fått en slang i magen så att vi kan ge honom mat den vägen. Tyvärr är jag inte säker på att detta slutar bra, men han kan absolut fortfarande bli helt återställd.
En kvinna (Som jag inte har träffat) kom in med svårt förstadium till havandeskapsförgiftning med blodtryck 226/146. Man har lyckats sänka blodtrycket ganska bra och hon är förlöst med kejsarsnitt.
Ett av de svältfödda barnen hostar och har lite feber och lungröntgen visar enligt min bedömning klar misstanke på TBC i hela höger lunga.

Idag var det bara 76 patienter på pol (flickan med stenen i örat har jag tyvärr inte sett.) Har inga siffror från avdelningen men jag tror att vi har ca 25 patienter och drygt hälften har jag skrivit ut. I 4 – 5 sängar finns barn som varit här ganska länge.
Jag har haft flera givande samtal med personal här och förstår alltmer olika skeenden. Utan tvekan är BHD mycket viktigt för hela sjukhuset, vi står för nästan halva budgeten.

En detalj som visar hur besvärligt enkla saker kan vara. Blodpåsarna (de vi fyller inför blodtransfusion) är nästan slut. Jabbie måste åka till Freetown för att hämta dem (samtidigt tar hon mitt kvarvarande bagage som KLM glömde i Amsterdam). Detta tar henne och chauffören två dagar. Lyckligtvis nog kan man samtidigt hämta två engelska läkare som ska vara här drygt 4 veckor. Dr Pharxzo har arbetat minst 36 timmar/dygn ca 12 dagar i veckan kanske passar på att ta några dagars mycket välförtjänt vila i Freetown.

Det var allt från idag. Bortsett från de två barnen som jag inte är helt säker på (och dem kan jag inte bortse från) så har det varit en utmärkt dag.

Mycket stor kram
Lasse
Bilderna: flickan som har fått en docka flätar och flätar upp dockans hår oupphörligen och ser så glad ut. En liten pojke som stod utanför en avdelning.