This is Photoshop's version  of Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet.Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit.uci elit consequat ipsutis sem nibh id elituci elit consequat ipsutis ...

Follow me on instagram

Contact us

Eighth Avenue 487, New York 
Phone: +387643932728
Phone: +387123456789

En tvåårig pojke kom in medvetslös och krampade

Ny dag, ny rapport (mycket lång):
Igår avled tyvärr två små barn varav Elisabet berättat om det ena, men jag kommer att berätta lite mer om det. Det var en 3-årig pojke. När han kom in hade han mycket stora andningsproblem och en extrem blodbrist. Svår malaria kanske, sedan en vecka. Redan vid ankomsten såg det helt hopplöst ut, men det blev sämre. Vi bedömde att pojken fått örter och satte ner en sond i magen och massor av, kanske giftiga, örter kom upp. Pojken hade haft feber i en vecka och man hade nog givit honom alldeles för mycket Paracetamol. Pojken visade tecken på att levern var helt utmattad. Vi var tvungna att ge blod snabbt och hjärtat hade svårt att orka med. Vi gav ökande doser vätskedrivande direkt i blodet men endast några droppar blodfärgad urin kom ut. Det var omöjligt att få reda på hur mycket syrgas han hade i blodet eftersom det låga blodvärdet kombinerat med den usla cirkulationen gjorde att inte mätaren reagerade. När han avled efter knappt två timmar kändes det konstigt nog inte så förfärligt kanske pga. att vi hela tiden vetat att det var hopplöst. Det klack till i hjärtat på mig när jag förstod att fadern inte kunde skriva ens sitt namn. Hur skulle han kunna veta vad som var bäst för hans son. Han hade säkert försökt. Han såg så liten ut när han gick iväg med den döda sonen insvept i ett tygstycke.
På kvällen vid 22.30 tiden ringde de om ett barn. Det visade sig vare ett barn med lunginflammation och malaria, inte kritiskt sjukt. Plötsligt började en mamma vifta med ett tygstycke i luften, troligen för att hjälpa sitt lilla barn att få luft. Vi rusade dit. Den lilla flickan var död. Hon hade kommit in 2:40 timmar tidigare, jag hade inte sett henne. Hon hade andningssvårigheter och lite dålig syresättning. Hon bedömdes ha en lunginflammation. Antagligen hade hon avlidit vad vi än gjort. En sak som gör mig ganska förtvivlad är att vi inte övervakat henne bättre trots allvarliga tecken vid inkomsten. Det är inte omöjligt att syrgas kunde ha räddat hennes liv. Det är svårt att släppa henne.
Idag hade vi massor av patienter troligen ca 40 stycken mot normalt kanske 10 – 15. Jag har ingen aning om hur många vi skrev ut. Jag ska berätta om några barn:
En tvåårig pojke kom in medvetslös och krampade. Omätbart blodsocker. Otroligt orolig mamma. Mycket effektivt omhändertagande. När jag nu skriver att pojken några timmar senare åt ris själv och mamman strålade som en supernova får jag tårar i ögonen.
10-månaders pojke kommer in krampande med en likaledes förtvivlad mor som är helt övertygad om att han ska avlida. Normalt blodsocker, men en livsfarligt låg syrenivå i blodet, även efter att kramperna upphört. Snabb undersökning visar en stor lunginflammation hela höger lunga. Blir bättre på behandling och med mask får han normalt med syrgas i blodet. Mycket bättre, men faran är inte helt över ännu.
Flickan med TBC är möjligen något bättre, men tillståndet är fortfarande mycket allvarligt. Jag tror hon fixar det. Sammanlagt har vi nu sex barn med misstänkt TBC på avdelningen. Många av dem hostar och risken att de smittar andra barn är förstås överhängande. Vi får diskutera lösning.
5-årig pojke har i tre veckor haft nattlig feber och svettningar. Senaste veckan svår blodbrist och transfunderad 4 ggr, idag blodvärde 26 före transfusion. Inga tecken på att blodet bryts ner i förtid eller att han förlorar blod. Således måste det vara fel på tillverkningen av röda blodkroppar. Små lymfkörtlar på många ställen. Tyvärr mycket troligt att han har en akut leukemi. I morgon ska vi ta reda på om han kan behandlas här i Sierra Leone. Om inte är framtidsutsikterna mycket mörka även på kort sikt.
Undrar hur många som orkat ända hit. Det finns mycket mer att berätta om, men det räcker absolut nu. Sammantaget har det trots allt huvudsakligen varit glädjeämnen och många stora leenden och väldigt många barn hade inte överlevt om inte Ni, som hjälper oss, funnits.
Stor varm kram från en pigg Lasse (får se hur det är om några veckor).
Bilderna:
1 Jabbie och jag talar med alla föräldrar om vikten av att komma tidigt och att undvika örter. Bra respons
3.Föräldrar som väntar på lab.
4 Jabbie och Nelson letar efter journal från igår.
5 Öppenvårdens journalarkiv.
============================================
Bombali Health Development
www.bombalihealth.nu
Swish 123 25 25 160
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 5208-8580

POST A COMMENT