Ett försökt till att bli kortrandig

Först ett helt oväntat stort bekymmer. Man är inte så van vid internet med Facebook osv i Sierra Leone. Det gör att man läser ibland mycket okritiskt vad som skrivs. I tisdags påbörjades vaccinationerna av sjukvårdspersonal. Det verkar som ett rykte spreds att vaccinet tvångsges till alla och att det är någons, den rika världens? sätt att minska jordens befolkning. Jag vet inte om det är genom att döda eller sterilisera de som vaccineras. Hur som helst innebar det att mycket få, men väldigt sjuka barn kom till sjukhuset. Gissa vad jag tycker om antivaccarna och deras skriverier.
Den treåriga pojken jag har berättat tidigare om: Vid inkomsten malaria, gula ögonvitor och svullnad av hela kroppen ffa magen. Mycket, mycket stor lever. Ingen hepatit, men örter under lång tid. Stor blödning genom stjärten. Vi behandlade honom med läkemedel som hindrar kroppen från att lösa upp blodproppar, med blod och så mycket blodplasma (blod utan blodkroppar) som han tålde. Blödningarna upphörde, men sjönk i vakenhet. Vi behandlade med läkemedel som dödar bakterier i tarmen för kroppens förgiftning ska minska. Blodsockret var mycket svårstyrt, men vi lyckades hålla det stabilt med mycket täta kontroller. Han krampade trots normalt blodsocker. Behandlingen av kramperna var effektiv. Igår fortsatte försämringen med allt djupare medvetslöshet och intensivt gula ögonvitor. Allt tydande på att levern helt gav upp och dog. Förfärligt. Familjen ville göra allt för att hjälpa honom och mammans ångest var extrem. Hoppet var tyvärr helt ute och föräldrarna fick ta pojken till byn för att han skulle avlida där. Man hann dit och han avled efter en liten stund där. Jag tycker att jag efter att ha arbetat så ofta här skulle kunna ta det med en axelryckning, men jag sitter vid datorn och gråter. Fattar inte varför det alltid är så svårt när barn dör.
Ok, nu har det gått en stund. Idag har jag varit i Makeni och träffat Biskopen samt chefen för sjukvården här. Vi diskuterade flera allvarliga problem och har en mycket stor samsyn på hur vi ska lösa några av dem förhoppningsvis redan innan jag åker hem. Jag tycker mycket om båda både som yrkesmän och privat.
Mina FFP3-munskydd är säkert effektiva och bra men väldigt jobbiga i värmen. Jag orkar inte arbeta mer än några timmar med dem utan paus. Tror inte att man vänjer sig. Nu något utmärkt positivt. Den så goda mangon är mogen!!!
Stor kram från en mangoförgiftad läkare.
Lasse
P.S. Blev nog inte kortrandig. D.S.
Bild 1: Biskopen
Bild 2: Syl
Bild 3: barn på väg hem från skolan
=====================================
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro 90 06 55-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.