Tredagarsrapport

Tredagarsrapport:

Det har varit otroligt lugnt under påskhelgen. Igår gick några sköteskor och jag på en kort långpromenad. Idag skrev jag ut 5 patienter och efter det hade vi bara en, inte så svårt sjuk flicka på två år med malaria, kvar. All time low. Jabbie dock bekymrad eftersom hon räknar med att snart kommer man in med riktigt dåliga barn.

Hon vet verkligen vad som händer. Vi fick i snabb följd in fem barn av av tre var riktigt sjuka.

Flicka ca två år. inkommer med lågt blodsocker och hjärnmalaria. Djupt medvetslös. Fortfarande djupt medvetslös efter att ha fått socker. Blek, men blodprov visar normalt blodvärde. Lite svårt med syresättningen som man kan få vid svår malaria. Ganska stor lever med stor sannolikhet pga örter. Efter en stund sjunken blodsockret till omätbara värden trots pågående sockerdropp. Detta är ett mycket allvarligt tecken tydande på stor mängd parasiter. Jabbie tycker också att flickan är blek och vi tar nytt blodvärde som denna gång är lågt och hon ska få blodtransfusion. Jag tar fram utrustning för att hjälpa flickan med andningen om det skulle behövas. Går hem för att äta lunch. Jabbie ringer mitt i maten och berättar att flickan slutat andas jag går snabbt till avdelningen, men flickan är redan död. Jag vet inte vad man ska säga mer än förtvivlan.

Tyvärr har vi ytterligare två dåliga barn. En pojke på 7 år som har Downs syndrom och som är kraftigt underviktig. Han har sedan fyra dagar fått sår på stora delar av kroppen. Huden fjällig och intorkad på andra delar. Ser alldeles fruktansvärt ut. (Har bilder som jag inte visar här.) Det kan vara något som heter Steven-Jonsson men jag tycker att hudförändringarna ser ut att vara av väldigt olika ålder, och undrar i alla fall om det inte även här kan vara utvärtes örter som skadat pojken. Det kan även vara en ytlig svår bakteriell infektion och vi behandlar förstås för detta och för malaria som man alltid gör. Han är mycket medtagen och utgången oviss.

Flicka, knappt ett år är initialt ganska bra, bedöms som malaria. Hon försämras dock efter en stund med medvetslöshet, dock utan lågt blodsocker. Hon är svårt sjuk men jag är inte så orolig för henne.

Sammanfattningsvis har det varit en underbart tråkig helg men idag tyvärr bara tragedi.

Stort tack för att Ni hänger med och läser rapporterna. Antagligen verkar det vara mest förtvivlan som nu men Ni som följt med ett teg vet att glädjen överväger stort.

Tack för alla bidrag

Påskkram
Lasse

—————————————————–

Tack för att du läst ända hit! Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu

Bombali Health Development

www.bombalihealth.nu

Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2
——————————————-
Bilderna:
3. Fåran i handen passerar fyra fingrar. Typiskt för Downs syndrom.
7. Huset med alla solceller som driver AC:n
6. Okallt
5. Helt tom poliklinik.