JAG ÄR BESVIKEN!!!

JAG ÄR BESVIKEN!!!
Augusta som är chef på avdelningen säger så när vi träffas. Jag tror att jag hört fel och ser ut som ett frågetecken.
JAG ÄR VÄLDIGT, VÄLDIGT BESVIKEN fortsätter hon när hon ser min transformation till frågetecknet. Tankarna rusar verkligen genom huvudet, 1000 tankar på en sekund. Varför har inte Jabbie sagt något? Vad är problemen? Vad ska BHD och jag göra nu? Ska åka direkt hem till Sverige? Kan verksamheten räddas på något sätt…???
Sedan tittar jag på Augusta igen med totalt förvirrad min. Hon brister ut i ett jätteleende och säger ”fast jag är besviken på ett väldigt positivt sätt, allt har gått mycket bättre än väntat. Det tog mig nog lång tid att ordna till ansiktsdragen och ge henne en kram. Det som överraskat alla här mest av allt är den stora tillströmningen av patienter trots att vi inte gjort någon reklam.

Nå, lite mer i detalj hur det har varit. Resan gick bra. Jag blev mött av fyra personer, Lamin som var Chaufför och Andrew. Det var ett kärt återseende. Drygt tre timmar och vi var framme i Njala. Lastade av sakerna hemma i mitt hus och gick till avdelningen. Det var mycket roligare än jag trodde att återse arbetskamraterna. Tittade på några patienter och återkommer till dem. Återvände hem, cirka 300 meter från sjukhuset. Tyvärr har vi bara el några timmar/dag. Vattentanken fylls bara på lördag och måndag så för det mesta får man ta vatten från en stor balja. Bild nedan. I övrigt är rummet bra. Bor i samma hus som Jabbie, Alice, som lagar utmärkt mat och tar hand om allt annat för mig på ett bar sätt samt Andrew.

När vi senare packade upp alla saker jag hade med på flyget blev det vid flera tillfällen spontana sporadiska applåder ,men när jag packade upp Hb- apparaten och tillhörande provtagningskuvetter kom en lång, lång spontan applåd.
Ett flertal möten är inplanerade och idag hade vi ett med sjukhusledningen som var mycket positivt. Speciellt vill jag nämna CHO Francis Nyallay som är vår kontaktperson med sjukhuset. Han är verkligen en stor tillgång.

Nu några patienter. Tyvärr blir det några mycket tragiska fall. För en stund sedan träffade jag en 12årig pojke som talade utmärkt engelska. Hans ansikte var så svullet att han knappt kunde se. Massor av vätska i lungsäckarna och magen svårt spänd av all vätska. Benen tjocka som stockar. Han berättade att han för ett år sedan hade en njursjukdom (glomerulonefrit?) som behandlades med kortison och vätskedrivande. Han blev bättre av det vätskedrivande, men familjen hade inte råd med medicinerna så han slutade ta dem. Han är inlagd och vi kan förhoppningsvis åtminstone minska vätskemängden i honom. Det enda prov vi kan ta är urinsticka och på den har jag ännu inte sett något svar men gissar att det är massor av äggvita och möjligen även blod.

En pojke kom in för några dagar sedan med malaria och svåra kramper. Man lyckades inte häva kramperna och ringde till mig i Göteborg och med gemensamma krafter hittade vi en medicinering som var effektiv. Han är tyvärr fortfarande medvetslös men tydligt ytligare i sin medvetslöshet än i går. Han såg blek ut och hjärtat arbetade mycket snabbt, 140 slag/minut i vila utan feber. Man hade kontrollerat blodvärdet med en läskpappersmetod (Colour match) som är billig och dålig. Vi invigde vår Hb-mätare och den visade 40. Han får nu blod och är bättre.

En 6 månaders flicka kom in med malaria. Hon var ordentligt svullen och blödde ur underlivet. Levern mycket kraftigt förstorad. Ögonvitorna gula. Hon hade fått mycket örter. Vi kontrollerar givetvis att hon inte har gulsot (hepatit) men det absolut troligaste är att hennes lever är allvarligt skadad av örterna.

Tack och lov så har vi många fler patienter och alla är på bättringsvägen. Jag talade precis med avdelningen och man börjar nu förbereda för att ha två barn i varje säng. Jag tror att inom kort gör BHD mer nytta än någonsin förr men det kommer att kosta både pengar och stor ansträngning av personalen här en personal som jag inte nog kan berömma.
Så för att sammanfatta så har jag sällan varit så obesviken.

Stor kram
Lasse

————————————————————————-

Tack för att du läst ända hit! Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu
Bombali Health Development
www.bhdafrika.se
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2