Hon avled efter en kort stund och lämnade nio barn moderslösa.

God kväll!
Idag klockan 9 åkte Jan till ”sin” lilla isolerade by på andra sidan floden. Jag har pratat med honom och resan över floden i en mycket liten kanot, där han måste sitta på relingen, var nervös. Kameror i floden är inte så roligt. Nå allt gick bra och han är i byn nu, där det verkar ha ordnats på bästa sätt för honom. Nu blir det således lågvatten när det gäller bilder men på söndag kommer nog en bildspringflod.

Ett stort praktiskt bekymmer är att man på sjukhuset har inte pengar nog att köpa tillräckligt med diesel till generatorerna, vilket dieseln dyrare och tyvärr också livet mer spännande på ett inte så önskvärt sätt.

Vuxenavdelningarna: Först en kvinna som jag inte var inkopplad på. En kvinna förlöstes i går vid 19-tiden i en liten by men moderkakan satt kvar. Detta innebar att hon blödde kraftigt. Först i morse skickades hon hit När hon kom hade hon både liten blodvolym och mycket lågt blodvärde. Hon avled efter en kort stund och lämnade nio barn moderslösa.

Barnavdelningen: Jag har mycket svårt att vara tillräckligt tuff. Det är gratis vård till 12 år enligt överenskommelse. alla andra sjukhus har upp till 5 år fast det är inte så intressant vilken ålder eftersom oftast får föräldrarna ändå betala pga brist på pengar på sjukhuset. Jag får dagligen in barn som uppenbarligen är mycket äldre än uppgivet och brukar hålla på gränsen om inte barnet är allvarligt sjukt och föräldrarna inte kan betala. Vi klarar inte ekonomin annars men roligt är det inte. Idag nekade jag en pojke med ljumskbråck gratis vård. Men känner sig inte precis som en god människa efteråt.

Fler nya barn med malaria och avdelningen är full. Flera kom in med grav blodbrist dvs blodvärde på eller under 40 och en 7 månaders pojke hade grav blodbrist och lågt blodsocker men han har repat sig betydligt. Jag är inte längre så orolig för honom. Inget av barnen är i farozonen. Det är däremot en ettårig flicka som kom in i går eftermiddag med mycket lågt blodsocker och lågt blodvärde. Idag krampade hon ordentligt fast nu på kvällen ser hon mycket bättre ut. Tyvärr väger man inte barnen helt korrekt faktiskt ibland helt fel. Detta är lite synd då medicinerna blir feldoserade. Numer tycker jag att jag är ganska duktig på att gissa vikter på barnen så jag kan bedöma vilka barn som behöver vägas om.

Den treåriga flickan som väger 6 kilo repar sig förvånande snabbt. Mamman förstår inte riktigt att man inte kan låta flickan äta för mycket men sammantaget går det allt bättre. Mamman som är gravid har fött nio barn varav tre är i livet. Jag funderar att göra ett oetiskt avtal med mamman nämligen att erbjuda henne mat till flickan och också ganska tydligt säga att jag vill att hon vår en hormonampull insatt efter förlossningen. Således kommer nog snart en vädjan om mat till flickan. Vi kmmer i detta fall även att väga henne regelbundet.

Pojken med den mycket elakartade lymkörtelcancern: Han har repat sig en del efter operationen och även sannolikt blivit bättre av kortisonet han fick enligt Valles förslag. Det finns ett program för lymfom i Freetown men jag vet inte så mycket om kvaliteten. Jag talade med en läkare där idag och man accepterar att ta emot honom om vi betalar för en datortomografi som kostar $200. Dessutom måste vi betala för bränsle till ambulansen vilket är ytterligare $80. Det är för mycket för en patient framför allt om prognosen ändå är såpass dålig, men jag klarar absolut inte att avstå från att skicka honom. Hoppas, hoppas….

Byarna: Kawula med 106 åhörare Kasimbeek med 36. Den första byn var enastående och den andra var mycket bra. Bilden, som kommer från första byn föreställer en blind man som flätar korgar.

Nu tänkte jag berätta att jag idag fyller 74. Jag tar mycket gärna emot presenter i form av gåvor till Bombali Health Development. Pengarna jag får hit ger mig en sådan glädje. Vill Ni köpa gåvobrev för att ha som julklapp så gör det samtidigt på vår hemsida, adress nedan Då gör ni ju två flugor på smällen.
Stor födelsedagskram och stort tack för att Ni läst.

Lasse

Leave a Reply

Your email address will not be published.