När han en stund senare fick blod såg man hur livet rann in i honom och några timmar senare var faran helt över.

Jag har en ständig mardröm här och tyvärr har den inträffat några gånger under mina år i Afrika, nämligen att göra ett fel som skadar eller dödar ett barn Igår gjorde jag en sådan felbedömning på flickan med buksmärtor. Jag hade en klar misstanke på en allvarlig buksjukdom ffa att en tarm fått sönder pga tyfus. Vi behandlade flickan med antibiotika mot bl a tyfus. Vi gjorde en röntgen igår men bildkvaliteten var så usel att det inte gick att se något trotts att jag fick hjälp från röntgen i Sverige. Ultraljudet då visade inget speciellt. Jag bestämde mig för att avvakta med operation. Idag är hon snarast sämre och vi öppnar. Hon har två hål på tunntarmen och man ser att infektionen stått ett tag. Jag tror att hon överlever men det är stor risk att hon får mer sammanväxningar i buken än hon annars skulle fått och hon kan bli steril. (Mycket tacksam om Ni inte kommenterar detta här.)

Nå i övrigt då? Mycket intensiv dag. Vi hade 25 patienter och åter skrev jag ut 17. Bland annat skrev jag hem den 7-åriga pojken med mycket svår malaria, helt återställd. Fullständigt underbart. Jag träffar hans farmor dagligen och hon strålade bokstavligen. Hade tyvärr inga solglasögon. Nu har vi bara ett barn som varit här länge och denna flicka, som har svår benröta går hem på fredag.

Vid 10.30-tiden började kaoset. Det kom in flera riktigt dåliga barn samtidigt och ett barn med lunginflammation som kom igår blev mycket sämre.

11 månaders pojke med feber 1 vecka. Hade max 30 i blodvärde. Mycket svårt andningspåverkat. Fick syrgas och en anordning som gjorde motstånd vid utandningen. Detta för att blåsa upp lungorna som hotade att falla ihop. Tillståndet gick över från akut livshotande till mycket allvarligt. När han en stund senare fick blod såg man hur livet rann in i honom och några timmar senare var faran helt över även om han fortfarande är mycket sjuk.

14 månaders pojke som kom igår med lunginflammation fick snabbt mycket ansträngd andning och dåligt ned syre i blodet. Igår hade han fått alldeles för snällt antibiotikum (dock inte av mig) . Vi bytte och vidtog samma åtgärder som på den andra pojken. Det krånglade en del men han blir bättre även om det inte går så fort.

En 4 månaders flicka har allvarlig malaria och stor lunginflammation. Även måttligt förbättrad.

Flickan som kom från operation skulle också ha syrgas men vi fixade inte mer än tre patienter samtidigt. Eftersom det inte fanns mer än en enda förlängningssladd på hela sjukhuset gick jag hem och hämtade vår förlängningssladd.

Bland vuxenpatienter träffade jag en 20-årig pojke med den mest gigantiska mjälte jag någonsin sett. Tror att det är siclecellanemi som han har.

På kvällen möte. Det har de senaste dagarna saknats livsviktiga mediciner så jag går fått gå och köpa dem alldeles för dyrt här i staden. (BHD betalar inte.) Inga och jag ger pengar till en buffert så att vi ska slippa sådana akutinsatser.

Tyvärr har kostnaderna ökar dramatiskt. Denna månads räkning är på ca $8500. Dollarn är en aning billigare nu än tidigare. En av huvuduppgifterna denna resa är se över kostnaderna och det har gått ganska bra hittills men det är förstås bekymmersamt att vi är så framgångsrika när det gäller hur många som söker. Vi har styrelsen diskuterat olika sätt att minska kostnaderna och det enda riktigt framkomliga är att se över läkemedelskostader och labkostnader och det gör jag intensivt. Vi är så tacksamma för alla gåvor men det är ffa månadsgivarna som för att vi kan fortsätta även om det nu går back varje månad. Stort tack till Er alla i teamet (dvs vi alla i gruppen) från alla barn här, från föräldrarna, från anhöriga, från personalen och från mig.

Nu ska jag strax tillbaka och titta på nyinkomna barn och titta till de dåliga barnen. Mitt arbete här är så otroligt meningsfullt som ni märker.

Ganskatröttkram
Lasse

Bilden: två dåliga barn i samma säng ( den till höger) tas om hand.

=====================================
Bombali Health Development
www.bombalihealth@nu
Swish: 123 25 25 160