Jag skrev ut så många, alldeles fantastiska, underbart söta barn, som i går eller förgår i många fall var döende.

Hejhej alla!

Måste börja med att tillstå att jag inte förstår hur Dr Farxzo kan arbeta så intensivt som han gör. Han han är nu på semester i Freetown men arbetar normalt ca 36 timmar/dygn 12 dagar/vecka. Det är nog åldern som gör att sjudagars arbetsvecka börja kännas ganska tufft.

Nå efter detta gnäll till verkligen. Pol hade igår 116 och idag 87 patienter. På avdelningen i morse var det rena stiltjen med 17 patienter på våra 25 platser. Jag skrev ut de flesta. Alla dåliga barn från igår var mycket bättre och jag tror att alla utom ett går hem i morgon. Sedan var lugnet före stormen över. Det kom in allt fler barn, men de flesta var inte så svårt sjuka, men de var många och jag ska berätta om några.

En pojke i sjuårsåldern kom in med en kvinna. Han hade 30 i blodvärde. Han hade haft symtom på malaria ett tag. När vi bad kvinnan, som vi trodde var mamman, att ge blod berättade hon att hon inte var mamman. Mamman, som hon knappt kände, behandlade pojken mycket dåligt så kvinnan hade bestämt sig för ta hand om pojken. Hade inte hon som första sak tagit honom till sjukhuset hade hon inte behövt ta hand om honom så länge. Vilka otroliga människor man träffat här.

Ett 4-månaders barn var inte alls dåligt vid undersökningen, men något, jag vet inte vad, gjorde mig ändå orolig. Barnet fick vårt bästa antibiotikum. Några timmar senare så försämrades pojken och behövde syrgas. Tänk om jag inte hade bejakat min oro.

Sedan ett ganska bekymmersamt problem som jag inte tror Ni råkat ut för i Sverige. Vi har bara ett eluttag på avdelningen. I morse när jag skulle ta ut vår fördelardosa visade det sig att stickproppen smält ihop med eluttaget. Ringde Andrew som fixade det. Idag hade vi två syrgaskoncentratorer igång samtidigt. Eluttaget luktade bränt. Fick dag i en man som skulle fixa det men innan han var färdig hade exakt samma sak hänt igen. Barnen klarar sig en stund utan syrgas, men i längden går det inte.

Dagen har tyvärr varit ganska rörig, men det har gått bra. Ffa förmiddagen, när jag skrev ut så många, alldeles fantastiska, underbart söta barn, som i går eller förgår i många fall var döende.

Sammanfattning: Slak men lycklig över vilken nytta jag kan göra med våra pengar.

Strax tillbaka till avdelningen, därefter ska jag inte göra något vettigt innan min gode män John Blund kommer på besök.

Så redan i förväg godnatt kram.
Lasse

Bilderna

De fyra syrgaskoncentratorerna som räddade tre liv bara i går.
20-årig pojke där knölen som man ser i magen är en mycket stor mjälte.

======================================
Bombali Health Development
www.bombalihealth.nu
Swish: 123 25 25 160