Hade han skickats hem hade han mycket väl kunnat avlida.

Mycket idag och många dåliga barn. I morse hade vi 27 patienter och utskrivningarna gick dåligt. Hela dagen har det strömmat in barn. Några i riktigt dåligt skick. Normalt har vi 0 – 2 syrgaskrävande barn, just nu 5. Vi har fyra syrgaskoncentratorer varför jag gjort ett t-rör så två barn får syrgas av samma apparat.

Tänkte bara berätta om två barn idag och båda kom igår och de visar lite av svårigheterna här.

Börjar med det som gick lyckligt för. Ett tvillingpar på ett år kom in i går. Pojken ganska frisk, verkade bara vara lättare förkyld, men fick som alltid för säkerhets skull malariabehandling. Anledningen att jag inte skickade hem honom var att systern behövde stanna över natten. Idag har han svår andnöd, på gränsen till kritik, 30 i blodvärde och 2,2 i blodsocker. Hade han skickats hem hade han mycket väl kunnat avlida. Samtidigt kan man absolut inte vara astenisk och behålla barn för säkerhets skull, då skulle snabbt avdelningen sluta fungera. Nu på kvällen mår han mycket bättre.

Nu kommer den patient där utgången troligen är tragisk. Jag berättade igår om en pojke som kom in med omätbart blodsocker. Vi kontrollerade honom under dagen och det var inga problem. Vid 4-tiden i natt hade han lågt blodsocker och jag vet inte hur länge han haft det. Idag tydliga tecken på allvarlig hjärnskada. Till råga på allt kräktes pojken och andades troligen in en del av uppkastningen och efter detta problem med syrehalten i blodet. Hur ska vi förebygga detta? Att kontrollera blodsocker regelbundet under natten går inte. Det skulle fodra alldeles för många blodsockerstickor och är även praktiskt svårt att genomföra. Vi har så måttlig ekonomi nu, att vi inte har råd att ge barnen ner än 2 egentliga mål mat/dag. Jag tror att bästa kompromissen är att barn som har stor lever (om levern fungerar dåligt är det svårare att höja blodsockret vb (den här pojken har en kraftigt förstorad lever.)), och svår malaria, får gröt på kvällen.

Är allt ganska slak nu och hoppas att inte avdelningen ringer i kväll. Fast jag tror inte att gubbar ska vara hemma i gungstolen.

Kram och tack om Ni orkar läsa ändå hit.
Lasse

======================================
Bombali Health Development
www.bombalihealth.nu
Swish 123 25 25 160
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 5208-8580