Mormodern grät och jag gick ut och gjorde detsamma när vi var färdiga med pojken.

Nu har risskörden börjat på allvar. Den är mycket arbetskrävande och viktig. Det är troligen därför färre barn kommer långtifrån men i gengäld är de tyvärr mycket sjukare.

Idag har det verkligen varit upp och ner.

Flickan. Som opererades för 7 dagar sedan för tyfus reopererades idag för nytt hål på tarmen.

Drygt 1 årig pojke kommer in krampande djupt medvetslös med mindre än 0,6 i blodsocker. Han vaknar inte till efter att sockret normaliserats. Den stora frågan under ca 2 timmar är: hjärnskador efter det låga sockret? Hjärnmalaria? Annan allvarlig sjukdom t ex hjärnhinneinflammation? Eller bara medvetslös efter krampanfallet. Jag tittar till honom tätt och när jag efter ca 2 timmar åter ska se om han är nackstel tittar han upp och sätter sig strax därefter. Hjärtat bultar av glädje men tyvärr bara en kort stund för sedan inträffade dagens värsta händelse.

En mormor kommer in med en pojke som jag trodde var ett år, men som var 3,5 år, och vägde 5,4 kilo. Mormodern grät och jag gick ut och gjorde detsamma när vi var färdiga med pojken. Mormodern berättade: pojken utvecklades väl till ca 6 månaders ålder. Då blev mamman helt galen och pappan tog med sig pojken till en annan stad. När mormodern träffade pojken för några dagar sedan tog hon honom med sig. Jag vet ju ännu inte hur allvarliga skador han har fått av son svåra svält, men han har svår diarré och har tecken på bakteriell infektion. Vi har både en kort och långtidsplan för honom där långtidsplanen går ut på att Jabbie stöttar mormodern på olika sätt och Inga och jag stöttar Jabbie.

Vi har fått in tre allvarligt sjuka malariabarn, däribland en pojke på 13 månader med högst 30 i blodvärde och lågt blodsocker. Jag tror att alla klarar sig.

Sedan vill jag tacka en nära vän väldigt mycket för vad hon och hennes make gjorde. Det betyder så mycket. TACK!

Det var allt för idag, fast man vet inte för de ringde precis från avdelningen.
På återseendekram
Lasse

Bilderna: åskmoln
Avdelningen i sent i går
Mammor som väntar ned sina barn
Pojke med partiell klumpfot och konstig åtstramning av huden.

Bombali Health Development
Bombalihealth.nu
Swich: 123 25 25 160