Om vi gett barnen mat på kvällen hade de två första barnen troligen klarat sig.

Beskrivning av läget ( leget på Göteborgska) här.

Idag har det varit en ganska lugn dag. 30 patienter varav ca hälften skrevs ut. Inte så många nya patienter som behövdes läggas in så vi har lediga platser.

Innan jag kommer till beskrivningen av situationen vill jag berätta om tre barn (varav jag berättat om två tidigare), som förklarar vilka problem vi har med att använda våra pengar rätt.

Alla tre barn har trolig malaria och alla tre är kring ett år. Alla barn har vidare en ordentlig leverförstoring med allra största sannolikhet beroende på ”läkemedelsörter”.

Nu kommer en tråkig biologirepetition: hjärnan behöver druvsocker. Utan druvsocker blir man medvetslös och efter en stund får man hjärnskador och efter ytterligare en stund så dör man. Om man inte äter så tillverkar kroppen druvsocker ffa i början från glykogen som finns i levern. Om levern är skadad kan glykogenförråden där vara mycket små. Har man dessutom malaria eller annan allvarlig sjukdom kan kroppens behov av socker vara kraftigt stegrat. Då kan blodsockret bli så lågt att det ger problem enligt ovan. Det kan faktiskt bli mindre än en 10-del av normalt blodsocker.

Ett av de tre barnen var det som dog natten till igår. Det andra barnet var det som drabbats av allvarliga permanenta hjärnskador och som gick hem igår och som ned stor sannolikhet har avlidit redan. Det tredje barnet är en pojke på drygt 8 månader som kom in i går med malaria, lågt blodsocker och stor lever. Hans mamma avled vid förlossningen och han tas hand av sin mormor som även tar hand om hans bror. Även idag långdraget lågt blodsocker och vi ska försöka ge honom välling men i hans fall finns tyvärr tecken på att kanske leverskadan är för allvarlig.

Om vi gett barnen mat på kvällen hade dessa problem varit mycket mindre. De två första barnen hade troligen klarat sig, däremot vet jag inte om pojkens prognos påverkats.

Att ge alla barn mat på kvällen blir dyrt. Cirka $ 200/ månad. Det är ju inte så mycket pengar egentligen men vi måste prioritera läkemedlen så vi klarar det inte. Sanningen är att vi börjar bli helt panka. Vi har i kassan 54293 kronor. Vi har betalt tryckningen av almanackorna med 22925 kronor och föregående månads räkning med 75960. Jag räknar med att kommande räkningar kommer att bli ca ca 10 000 kronor lägre.

Sammanfattningsvis har vi varit oerhört framgångsrika i Sierra Leone men inte lika duktiga på att samla in pengar.

Många av Er i gruppen har varit mycket generösa men det räcker inte. Jag vill nu vädja om tre saker.

Bli månadsgivare. Då får vi den långsiktiga finansieringen vi behöver.

Vi är förstås även mycket tacksamma för alla gåvor. Utan dem hade vi inte alls klarat oss.

Almanackorna (länk nedan) trycks mycket billigt och mycket bra av Linderoths studio så vinsten blir drygt 200/almanacka. Säljer vi alla så blir det 200 000.
Köp alltså många almanackor.

Förlåt allt tjat men det går så bra att det är omöjligt ens tänka tanken på att barn här dör för att vi inte lyckas samla ihop pengar. Som jag har sagt tidigare så här föreningen Inga administrativa kostnader alls. Inga och jag betalar de få kostnader som finns ffa bankkostnader

Stor kram och i fortsättningen ska jag åtminstone försöka att inte skriva om pengar.
Lasse

Idag vara ytterligare en bild från barnmottagningen där vi bara hade kring 70 barn idag.

https://www.bombalihealth.nu/kop-almanacka/

======================================
Bombali Health Development
www.bombalihealth.nu
Swish 123 25 25 160
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 5208-8580