Administrationsdag

Hej igen!
Igår var huvudsakligen en administrationsdag. Mrs. Mansarey, Priscilla, Jabbie, Inga och jag åkte till Makeni för att träffa National Superindendent som är högste chefen för Weslayan Church i Sierra Leone. Han är en helt underbar man. På mötet hade han med sig sin närmaste man samt en chefsläkare. Mötet var en blandning av mycket formella delar och en oerhörd hjärtlighet. Jag ler av glädje varje gång jag tänker på John A. Baninhoma som han heter. Vi hade huvudsakligen två ämnen att diskutera och jag är mycket nöjd med gehöret vi fick. Det kommer att underlätta vårt arbete väsentligt i framtiden.
Ett bekymmer vi haft här är ständiga nattliga strömavbrott på barnavdelningen. Det har varit allvarligt då syrgaskoncentratorerna stoppats. BHD fick den mycket fina solcellsanläggningen i Haytons hus som gåva. Den har vi kopplat upp som backup till barnavdelningen och i morgon ska allt vara klart!
Patienterna då? Alldeles utmärkt med ett undantag. Flickan med 16 i blodvärde skrevs ut i mycket gott skick och mamman strålade av glädje. Pojken med de extrema andningssvårigheterna är mycket bättre men inte helt återställd. Vi hade sammanlagt 34 patienter i morse, hur många vi har nu vet jag inte men troligen ungefär lika många eftersom många nya har kommit.
En flicka som var två dagar kom in i uselt tillstånd. Gul. Tecken till hjärnskada. Kliniskt mycket stort hjärta, dock utan blåsljud. Pulsen var endast kring 80. EKG visade inget speciellt, men det var bara övervakningsekg. Hon avled efter några timmar.
Arvid gör bybesök idag. Tyvärr inte bästa dagen då det enligt väderleksrapporten skulle bli 41 grader men jag undrar om det inte var lite varmare.
Klart, slut samt bamsekram!
Lasse
Bilderna:
1. Bästa sittplatsen
2. En flicka behöver mycket syrgas så Salomon och Fancy parallellkopplar två apparater
3. Lepra
4. De fula örtbelagda brännskadorna är helt läkta nu.
5. En tå för lite
6. Kväll på avdelningen
7. Man måste kolla lasten om man inte bundit fast den.
9. John A. Baninhoma
10. Jabbie och Priscilla hade gått när vi tog bilden.
11. Träkol lastas
12. Vakten hade fångat en uggla och tänkte äta den. Jag köpte den för 10 kronor, dock inte för att äta, faktiskt.
=====================================
Bombali Health Development
www.bombalihealth.nu
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro 90 06 55-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.