Obligatoriska avresebilden!

Det ska bli en så spännande resa denna gång. Barnavdelningarna vid sjukhuset är bra redan från början, även om det förstås finns vissa problem. Ni som har läst tidigare inlägg vet att sjukhusadministrationen vid Moyamba Government Hospital verkligen gör ett utmärkt arbete och att barnavdelningarna verkligen är på väg åt rätt håll. Det finns dock några mindre och ett stort problem. Det stora problemet är att vi har för få patienter. De sjuka barnen stannar i byn och behandlas med traditionella mediciner med en tyvärr alltför ofta tragisk utgång. Därför ska jag senast i övermorgon (hoppas jag) börja resa till byar och ha hälsoupplysning i form av buskisteater. Detta var ju mycket framgångsrikt i Kamakwie där vi i stort sett 10-dubblade antalet patienter. Dessutom kom patienterna mycket tidigare i sjukdomsförloppet vilket i sin tur minskade dödligheten kraftigt.
 
Ett mindre problem är att vi har dåligt med statistik över vad vi gör här. Jag har fått datorer till skänks och de ska användas för att mäta vad vi gör.
Ett stort oproblem är vår ekonomi. Tack vare att så många av Er uthålligt givit oss generösa gåvor trots Ukrainakriget är vår ekonomi stabil. Det finns många saker att åtgärda här och jag tänkte tidigare att på lång sikt skulle vi åtgärda dem. Nu har vi fått mycket generösa gåvor och det gör att vi kan åtgärda på ganska kort sikt och på så sätt förbättra vården högst väsentligt. De som arbetar på sjukhuset vet ju mycket mer än jag om behoven och svårigheterna så det är självklart att de ska ha ett avgörande inflytande över utvecklingen. Då blir det bättre på alla plan.
Framtiden är så ljus att jag måste blunda hårt för att inte ljuset ska hindra mig från att sova på nätterna.
 
Stor kram från Brussel till Er alla och än en gång mycket stort tack till alla Er som gör detta så framgångsrika arbete möjligt. För mig är Ni de riktiga hjältarna och nu får jag snart skörda frukterna av Era gåvor i form av fantastiska leenden av föräldrar till barn som överlevt.
Lasse
 

Obligatoriska avresebilden!

Bild 1 av 1