Att jag har svårt att hålla mig till reglerna ska jag strax berätta om, men först resan.

Själva flygresan mellan Brüssel och Lungi gick sådär eftersom mannen bredvid mig inte hade en kroppsform lämplig att sitta bredvid. För att fortsätta att klaga så måste Dante ha varit på Lungis flygplats innan han skrev sitt inferno. Efter knappt tre timmar på flygplatsen kunde jag komma ut till bilen som hämtade mig. Chauffören kör snabbt och säkert. Väl framme ca 22 timmar efter att väckarklockan ringt arbetade jag ganska planlöst på mitt rum till jag efter någon timme kom i säng. Att lampkontakten gått sönder så att det inte gick att släcka störde inte det minsta. Vaknade tidigt nästa morgon av ett SMS. Utmärkt frukost. Gick till avdelningarna och kände mig så välkommen. På en av avdelningarna började först patienterna och sedan personalen sjunga när jag kom och det kändes helt ärligt och helt underbart. Tillsammans ska vi fortsätta att göra underverk och det blir inte svårt med Era pengar och den utomfantastiska personalen här.
 
Jag fick direkt ett antal patienter att titta till varav två vuxna kvinnor. En kraftigt undernärd pojke på ungefär 5 år hade en samling konstiga symtom som jag inte fick ihop. Bland annat hade han en mycket kraftigt utspänd urinblåsa som gick nästan till naveln. Lungröntgen visade en misstänkt TBC i båda lungor. Jag talade men en mycket erfaren barnläkare i Skåne, men hon kom inte mycket längre med pojkens symtom än jag. Hon tyckte att min behandlingsplan var bra och det är så skönt att ha den stöttningen när man är liten och ensam här. Nå, hur har avdelningarna skött sig under den månad jag varit hemma. Alldeles utmärkt. Flera kritiskt sjuka barn hade tillfrisknat ibland på ett remarkabelt sätt.
 
Just nu är bara en patient som oroar mycket. Ettårig flicka som kom in efter en veckas hög feber och på slutet även kramper. Hon krampar inte längre men har allvarliga tecken på hjärnskada. Hon tittar ständigt åt höger. Pupillerna reagerar långsamt och dåligt för ljus. Höger arm är stel både när man rör den långsamt och snabbt. Hon andas oerhört snabbt och hon har nog andats in en uppkastning. Vid nästan alla sjukdomar utom malaria hade man haft ett allvarligt samtal med föräldrarna detta då utgången är tragisk. Barn med hjärnmalaria kan dock tillfriskna på ett helt osannolikt sätt. Detta beror på att många symtom inte beror på malaria utan att kroppen stänger ner hjärnan nästan helt för att den ska överleva. Håll tummarna för henne. Idag skulle jag göra tre bybesök. I den första byn hade man glömt att vi skulle komma, men ordnade ihop några föräldrar som kom. Det var inte så effektivt och jag fick mycket god kontakt med föräldrarna men väldigt trevligt. Jag fick dock träffa paramountchefen och ordföranden för herbalisterna och det verkligen var bra. De andra två byarna hade olika förhinder. Det var bra läropengar och nästa vecka ska vi organisera mycket annorlunda.
 
I byn träffade jag en pojke där pappan sade att han var 16 år, men han var högst 10. Han hade en svullnad hela höger ansiktshalva. Undersökning visade allvarlig tandröta i flera tänder i underkäke. Ett flertal kindtänder på båda sidorna var helt lösa tydande på allvarlig benröta hela underkäken. Pappan sade att han haft problemen 3 år, men tre – sex månader är troligare. I min olydnad betedde jag mig som migrationsverket fast tvärt om. Jag fastställde hans ålder till 4 år och 11 månader. Utan en behandling som pappan absolut inte har råd med dör han snart en mycket plågsam död. Vi drar ut flera tänder idag och ger honom ett dyrt och effektivt antibiotikum direkt i blodet. Var rinner ut från hakan och förhoppningsvis från de utdragna tänderna.
En pojke som är 7 år har mycket ont men föräldrarna har inte råd med smärtstillade mediciner så efter att ha konsulterat samvetet blev han plötsligt lika gammal som pojken ovan.
 
Trillingarna som jag skrivit om tidigare mår bra och utvecklas fint. De fodrar nu mer mat är tidigare och priset på maten har gått upp med 25 % men det fixar Inga och jag. Modersmjölkersättningen är dyrare här en i Sverige. Snyggt Nestlé.
Vi har faktiskt också hunnit ha flera fruktbara möten och att säga att jag ser ljust på framtiden är en kraftig underdrift.
 
Mycket stor kram från en stolt läkare.
Lasse