Man behöver en Lasse. / av Kristian Berndtson

Mitt första möte med Afrika – värmen, dofterna, svetten, leenden, röran, närvaron – det är verkligen annorlunda på så många sätt.
 
Att vara gäst på sjukhuset är tveeggat. Eftersom jag inte har någon som helst medicinsk kunskap så kunde jag inte bidra med någonting för att hjälpa patienterna under mina dagar i Moyamba, ( tanken/drömmen om att skola om mig till något medicinsk kunnigt dök upp i huvudet mer än en gång så att jag i framtiden skulle kunna göra nytta ) detta var ibland lite frustrerande. Men i de flesta stunder var det bara fantastiskt intressant att få ta del av Lasses förklaringar på de olika patienternas tillstånd, behandlingar och utsikter som han med sin aldrig sinande entusiasm delade frikostigt med sig av från morgon till sena kvällen.
 
Jag hade några dagar med många gripande och känslomässiga stunder. Likt de berättelser som återgivits tidigare i denna facebook grupp, så fanns det under mina få dagar i Moyamba flertalet möten med människor där utgången kändes oviss. Lyckligtvis slutade de mest dramatiska fallen mycket lyckligt under de få dagar jag var på besök.
 
Det Bombali gör här nere är verkligen värdefullt för så många människor. Och Lars omtanke och respekt för organisationens begränsade medel gör att stort fokus finns på att optimera nyttan med varje krona så att alltid BDHs/bidragsgivarnas resurser används på bästa sätt.
 
Trots de enorma materiella behoven som finns, så inser jag efter ett besök som detta att pengar och bidrag bara är en del av det som krävs för att lyckas med denna typ av verksamhet.
 
Man behöver någon som ”Make it all happen”.
 
Man behöver en Lasse.
 
Mot befattningshavare på olika nivåer i regionen är han marknadsföraren, diplomaten, förhandlaren, påtryckaren, alliansbyggaren.
I sjukhusorganisationen är han Ledaren, team bildaren, skämtaren, påhejaren, berömmaren – som skapar den goda stämningen, gjuter mod, får människor att växa och känna sig viktiga och inkluderade – som skapar en effektivare organisation tack vara motiverade medarbetare. Och allt detta skapas utan en enda bidrags krona används.
 
Nu kommer jag inte från sjukvårdens värld, men jag har sett en del ledare genom åren och för mig är Lasse unik, helt unik. Att han sedan tydligen har hunnit bli flera år över 50 och ändå har mer energi och entusiasm än vi andra har tillsammans är häpnadsväckande…..hur går det till…?
 
Fantastiska människor har en förmåga att dra till sig andra fantastiska människor. Min upplevelse är att det närmaste teamet Lars har samlat kring sig är verkligen något speciellt, personer som Augusta, Gabby och Tairo är människor som verkligen gör stor skillnad, bidrar starkt till att sätta normer och vara förebilder för andra i organisationen.
 
Tack för några oförglömliga dagar i Moyamba, det är med många starka intryck och det är med mycket stor ödmjukhet jag återgår till vardagen i Sverige och med vissheten att jag fått lära känna den mest imponerade människan jag någonsin mött, allas våran fantastiska Lars.
 
Och Tack Fredrik och Alex för erat fantastiska insatser, ni är beundransvärda unga människor som verkligen gör skillnad ( och är oförskämt trevliga, tack för alla skratten )