Det senaste dygnet har vi haft minst två barn som inte överlevt en timme utan vård.

Det senaste dygnet har vi haft minst två barn som inte överlevt en timme utan vård.
 
En flicka, knappt ett år gammal kommer in mycket blek med ytterst ansträngd andning, hög feber och akut livshotande lite syre i blodet. Undersökning visar stor högersidig lunginflammation. Hennes blodsocker är lite lågt 2,2 och hennes blodvärde är akut livshotande lågt, 25. Hon bedöms ha allvarlig malaria och stor lunginflammation. Hon är svullen över hela kroppen och det är mycket svårt att sätta nål. (Vi har inga nålar att sätta i skelettet och om vi kan få några sådana är jag mycket, mycket tacksam.) Pappan ger blod och efter många försök lyckas Francis trolla in en nål. Efter han som pappans blod rinner in förbättras hon och hon idag i stort sett utom fara.
 
En ungefär lika gammal pojke kom in i natt också mycket sjuk och med samma extremt låga blodvärde, 25. Han hade också kramper som först lättade efter flera försök under 30 minuter. Diagnos: Allvarlig malaria. Idag mycket bättre och verkar inte ha fått några skador av kramperna.
 
En fjortonårig pojke som varit helt frisk började få feber igår och han kollapsade idag. Ter sig ytterst sjuk med hör feber och dålig andning. Lite svårt att få tillräckligt med syre i blodet. Jag bedömer det som svår blodförgiftning med oklart utgångsställe samt malaria. Han fick högsta tillåtna dos av Meropenem som är ett dyrt och bra antibiotikum jag fått från Sverige. Mycket stort tack. Han fick också ordentligt med vätska och annan behandling.
 
En underbar liten sexmånaders flicka hade nog RS-virus och skrevs ut idag efter att först vårdats i Moyamba och sedan hos oss. Både hon och mamman har världens charmigaste leende.
 
Jag skäms. Jag har tidigare berättat om en pojke som hade ”njursvikt”. Han berättade själv om det men när vi intervjuade honom så var det helt klart att det var en leversvikt av oklar orsak. Han är mycket bättre och när jag såg honom gå med sin lillebror i handen och stort leende på läpparna fick jag ganska många tårar i ögonen.
 
Är allt bara bra? Tyvärr absolut inte. För en stund sedan kom en mamma in med en knapp ettårig flicka. Flickan var död. Mamman alldeles förtvivlad. Tyvärr har vi ingen lämplig lokal för avsked men det måste vi ordna.
 
Vi har ganska gott om patienter framför allt inom öppenvården.
 
Priscilla från Kamakwie som är ekonom och som jag känt länge är har för att ordna upp all vår administration och också se till att vi följer lagstiftningen. Hon är såååå utomordentligt bra och pålitlig.
 
Jag har suttit i möte med allra högsta universitetsledningen. Möten här skiljer sig mycket från möten hemma. Det framkom med all önskvärd tydlighet att vår verksamhet är alldeles enormt uppskattad av universitetsledningen vilket givetvis är mycket betydelsefullt.
 
Jag har också träffat den nya DMO (medicinskt ansvarig för sjukvården i området). Han ingav verkligen förtroende. Bra för han är viktig för vår framtida verksamhet inte minst då det gäller personal.
 
Framtiden: På måndag ska jag till Freetown för att träffa en representant för läkare utan gränser för att se om vi kan köpa mediciner genom dem. Måndagen efter ska vi ha stor invigningsfest. Genom att verkligen bara bjuda in de absolut nödvändiga personerna lyckades vi begränsa antalet personer till strax över 100. Vice Chanceller som är chef för alla fyra campusar som tillhör universitetet har lovat att dansa traditionella danser. Det ska bli mycket spännande.
 
Sedan har det hänt en hel del till, men påtagligt lite negativt. Eller för att citera Murphy’s femte lag: If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something. Jag måste avsluta med att säga att personalen här är så bra och jag är så stolt övar att ha dem som arbetskamrater.
 
Stor kram från Lasse som om han är sysslolös har många myggbett att klia.
 
————————————————————————-
 
Tack för att du läst ända hit! Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2