Korta versionen: Det går utmärkt.

Korta versionen: Det går utmärkt.
 
Aningen längre version: Det började mycket bra men går nu bättre.
 
Vanliga långrandiga versionen: Avdelningen fungerar mycket bra men en del rutiner behöver skärpas till. Avdelningen är ganska opraktisk för sköterskorna och vi ska be snickaren göra en del möbler. Med stor sannolikhet behöver avdelningen byggas ut inom några månader. Antalet inlagda barn ökar kontinuerligt. Hoppas också att Human Bridge har möjlighet att hjälpa oss med en container så att vi kan utrusta den ordentligt.
 
Malaria är, som Ni nog förstått, den absolut vanligaste sjukdomen som vi behandlar. Det finns två sätt att diagnostisera. Snabbtest som är mycket enkelt och som enligt reklamen ska hitta 99,7 % av alla fall och testet visar aldrig malaria om man inte haft det nyligen. Den senare delen av påståendet stämmer men tyvärr detekterar testet endast 70 – 80 % av fallen enligt vår bedömning. Handhavandefel, lagring i för hög temperatur eller vad?? Resultatet var tidigare att man tog ett snabbtest men behandlade patienten oavsett resultatet av testet.
 
Vi använder nu den gyllene standarden som är att man tar en tjock droppe blod som torkas, färgas med Giemsafärgning och mikroskoperas noga. Man ska titta på 200 synfält innan man kan säga att patienten inte har malaria. Vi har anställt en påtagligt duktig mikroskopist och det visar sig att mycket ungefärligt så har 1/3 av barnen i öppenvården malaria medan en klar majoritet av barnen med feber inom slutenvården har malaria. Detta sätt att arbeta har stora fördelar och kan ibland vara direkt livräddande. Är ett barn mycket sjukt och man vet att det inte har malaria då behöver man ofta vara mycket mer kraftfull i sina åtgärder. Således stora fördelar men också två nackdelar. Vi måste anställa en mikroskopist till och det är ju mycket viktigt att denne är noggrann och kvalificerad. Vi behöver även köpa ett mikroskop. Har någon ett bra mikroskop med 1000 ggr förstoring samt korsbord eller vill bidraga till ett sådant så skulle det betyda mycket.
 
Hittills under september t o m igår har vi haft otroliga 686 barn inom öppenvården och av dem blev 55 inlagda.
 
Vi har haft flera barn med uselt blodvärde som lägst 20. Flera barn som haft svårt med andningen har förbättrats högst väsentligt av att andas in mediciner. Varje dag hittills har ett, oftast flera barn räddats till livet Det har således minst sagt gått strålande men, vi har sammanlagt sedan vi började haft fyra mycket tragiska händelser. Ett alldeles nyfött barn var i uselt skick efter en lång förlossning och hjärnskadorna var inte förenliga med fortsatt liv. Det är tyvärr mycket värre än så. Det var det tredje barnet för denna kvinna som avled av samma orsak. Vi har hennes adressuppgifter och ska nästa gång jag är i Sierra Leone diskutera med henne hur vi ska undvika att detta upprepas. Ett barn som jag likaledes beskrivit tidigare fick svåra hjärnskador av långvariga kramper före ankomsten. Ett barn avled en av de första dagarna vi hade öppet och då kunde vi inte ge blod. För två dagar sedan började plötsligt en mamma storgråta så jag rusade bort till sängen där barnet låg och det verkade må riktigt bra. Jag förstod förstås inget förrän personalen berättade att ett syskon till barnet också var sjukt men det vårdades hemma och avled tyvärr.
 
Varmt och kladdigt och alldeles otroligt vad det går bra fast det finns förstås en smolk i bägaren med tanke på de barn jag beskriver ovan.
 
Stor kram
Lasse
 
————————————————————————-
 
Tack för att du läst ända hit! Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2