Kvällsrapport

Det har varit några ganska lugna men bra dagar. Så idag en helt förfärlig händelse. Varav hjärtat är fullt talar munnen så jag börjar med detta. För 5 dagar sedan fördes en kvinna hit med ambulans från en mycket avlägsen by. Hennes tvillingförlossning hade gått i stå. Man gjorde ett omedelbart kejsarsnitt. Den ena tvillingen var i uselt skick och avled efter en kort stund. Den andra tvillingen avled tyvärr också lite senare. kvinnan själv mådde ganska bra tills i går kväll (?). Hon fick då tilltagande värk i ena sidan. När jag ser henne för första gången idag på eftermiddagen är hennes tillstånd minst sagt kritiskt. Hög feber, omfattande rassel båda lungor som vid omfattande lunginflammationer, och en akut livshotande dålig syremättnad. Syremättnaden går upp något på ändrad behandling man är alldeles för låg. Vi behandlar också för blodpropp i lungorna som hon kan ha. Hennes tillstånd är alldeles för dåligt för att jag ska våga hoppas det minsta (men kan inte låta bli att göra det ändå). Kvinnan är tyvärr mycket svårt plågad men vi har inga mediciner som kan lindra plågorna. När jag gick hem hade hon dock blivit så trött och hade troligen så dålig syresättning i hjärnan att hon verkade plågas betydligt mindre. Vilket fruktansvärt lidande i detta land (och många andra också förstås, men nu är jag här).

Andra saker (måste tänka mer på dem): Pojken med diabetes mår ganska så bra och gick hem idag. Han hade feber, därför försenades hans hemgång. Bild av honom och hans helt underbara mormor nedan. Vi har haft möte om byarna och det bestämdes att jag i morgon träffar paramountchefen för ett annat område innan jag börjar undervisa där. Det gör jag i morgon förmiddag. Bybesöken börjar först på måndag, tyvärr. Patienter: En ung man med tarmvred alternativt bukspottskörtelinflammation (vi är inte riktigt överens) avled tyvärr efter ett antal timmar. På barn är det tack och lov lugnt. Inte så många patienter just nu. Några har varit dåliga vid inkomsten men alla har klarat sig bra. Det mycket kraftigt undernärda barnet visar inga tecken på skada och klarar sig bra. (Stort tack Kristina Elfving för Din hjälp.)
På övriga avdelningar inte heller några stora problem.
Bilder nedan förutom pojken med diabetes samt hans mormor visar när man förpackar om 25-kilos mjölkpulversäcken, som Ni betalat och Kristina som sorterar i ett förråd. Den vanliga stora kramen. I morgon blir det en fantastisk dag där inge dör eller blir allvarligt skadad.

Lasse