Ett barn som hade ordentliga kramper igår är återställt idag och går hem i morgon.

Tvådagarsrapport.
Igår var det mycket lat och effektiv dag. Jag skulle träffa ”National Superintendent” dvs kyrkans och därmed sjukhusets högsta chef. (bild nedan). Vi skulle träffas 9.30 men han kom en kvart tidigare och vi pratade i olika konstellationer ända till 12. Jag tycker verkligen bra om honom. Han har ett mycket stort hjärta och en briljant hjärna. Jag är övertygad om att han har viljan att göra förändringar som skulle betyda mycket och jag tror att han har kraften. Synnerligen bra förmiddag.

Nu ett fåtal patienter. En äldre kvinna men anhöriga som arbetar här hade för en vecka sedan en större stroke och man sökte igår på sjukhuset. Anhöriga och jag var efter undersökningen överens om att det absolut bästa vi kan göra för henne är att låta henne avlida i sin by Hon åkte tillbaka med ambulansen idag.

Barnavdelningen: Flera svårt sjuka malariabarn varav två hade lunginflammation. Ett barn som hade ordentliga kramper igår är återställt idag och går hem i morgon. Flera av de sjuka från igår kan gå hem idag. Den förlamade pojken ville absolut gå hem idag och det fanns inte något sätt att bromsa det. Han fick hjälpmedel med sig. Ska försöka komma till byn och titta till honom. Sent på kvällen tillkallades jag för att en 9-årig pojke kommit in. Hans föräldrar berättade att han sökt flera gånger de senaste 3 veckorna för feber och förstoppning, senast igår. Han hade fått en stor samling olika mediciner bland annat några omgångar malariamedicin. Han hade tyvärr även fått för mycket paracetamol och ett olämpligt preparat som heter Novalgin men jag tror inte att det skadat. Han hade skolbokstarmvred. Han hade även för många lymfkörtlar, även på ställen man inte ska ha lymfkörtlar så jag tog HIV-prov som var negativt. Ultraljud bekräftade att han hade tarmvred med bland annat vätska och gas i buken. Vi vätskade upp honom, gav antibiotika och skickade honom till operation. Gissningsdiagnoserna brusten blindtarm eller tyfus var tyvärr fel. Pojken har lymfkörtelcancer med stor tumör kring magsäcken som brustit och givit ett stort hål, samt stor tumör vid vänster njure. Bättre idag. Hoppas att vi hittar någon i Freetown som behandlar, annars är utsikterna för honom mörka även på kort sikt. Nu är vi där igen. I Sverige, antagligen klarar han sig, i Sierra Leone, knappast, men vi måste försöka. Kan inte fatta att det är så än mindre acceptera att det är så. Nu i kväll kom det in ett knappt ettårigt barn som haft feber några timmar och som därefter var medvetslöst i två timmar. Pojken hade svår hjärnmalaria och vi började behandling, men tyvärr inte med allra bästa medicinen, förklaringen kommer. Får hålla tummarna. Just nu är jag bara orolig för honom och pojken med lymfkörtelcancer, alla de andra barnen klarar sig med all sannolikhet.

Praktiska problem. Sierra Leone har fått leverans av 1000 lådor felaktiga blodpåsar från Kina. De innehåller inget medel som hindrar blodet från att koagulera. Vi fick för ett knappt år sedan 10 lådor = 1000 påsar som alla fick returneras och som ledde till ganska många dödsfall hos oss eftersom vi inte kunde transfundera. Nu har vi åter fått en låda med dessa felaktiga påsar. Att det ska vara så krångligt helt i onödan. Hoppas på 100 barnpåsar och 100 vuxenpåsar i morgon. Nästa allvarliga problem. Vi saknar den bästa malariamedicinen Artesunate. Vi har blivit lovade 100 ampuller varje dag nu ett tag. Hoppas att de kommer i morgon. De kommer inte att räcka länge så vi kommer att reservera dem till de allra sjukaste barnen och endast läkare kommer att få ordinera.(får se om det fungerar). Egentligen skulle jag vara i två byar idag men det blir ju mer spännande om det inte blir som man planerat av orsaker som man inte förstår.
Det var allt för igåridag. Om två veckor har jag checkat in för hemresan och det blir skönt även om det känns oerhört meningsfullt att vara här.
Kramelikramkramkram
Lasse

Bilderna:
1. National Superintendent
2. Hemma i Göteborg i går morse
3. Aunt Jeli (Stavningen säkert fel) som hjäler oss
4. Stark flicka precis utanför huset

Leave a Reply

Your email address will not be published.