Jag var lite stressad eftersom flera viktiga mediciner var nästan slut.

Eftermiddagsrapport. I morse åkte Kristina och Agnes till Freetown för några dagars avkoppling

Det var lite segt att få nya mediciner till barn av flera olika skäl. Idag har de kommit och det är underbart. Jag var lite stressad eftersom flera viktiga mediciner var nästan slut. Just nu pågår ljumskbråckprojektet för fullt och det färgar förstås hela verksamheten. Projektet medför dock inga nämnvärda problem, utan tvärt om så löper det på bra här.

Vuxenavdelningarna har Muhammed, som är en inlånad klinik officerare, tagit hand om på ett utmärkt sätt. Jag skrev ut kvinnan med avancerade ledbesvär i mycket gott skick. Så småningom framkom att det är en reaktiv ledsjukdom med god prognos. Medicineringen blev inte riktigt vad jag tänkt men det blev bra ändå.
Barnavdelningen: Väldigt få bekymmer just nu. Fullt och kag skrev ut knappt 10 barn, de flesta med en vårdtid på en till två dagar. Det var kö utanför med nya barn som behöver vård. Det enda riktigt svårlösta bekymret är den förlamade pojken. Pojken som är föräldralös har en svår bakgrund bl a då pappan dog i Ebola, men även av andra skäl. Han har i några år haft synhallucinationer där han sett föräldrarna. Utan att gå in på detaljer så har hallucinationerna nu förändrats och de flesta i omgivningen är mycket rädda för dem. Man anser att en av hans tidigare hallucination blivit verklighet. Vi har försökt klara det på olika sätt men kanske inte helt framgångsrikt. Patienten är insatt på mediciner som ska dämpa besvären. Pojken vill absolut hem. Jag har lyckats att skjuta upp hemresan till i morgon och får se om det går att skjuta upp ytterligare tid. Det är så fruktansvärt synd om honom. Hans lidande på flera olika plan är så tydligt att det nästan sitter utanpå och vi är så hjälplösa inför lidandet.
Byarna: Igår var byarna Kasasie med 105 åhörare och Kayawie med 106. Det har regnat inatt och den usla vägen var sämre än vanligt. När vi kom till den första byn visade det sig att de flesta kvinnorna var i en annan by för begravning och männen var i skogen för att fälla träd så det var bara ett 30-tal åhörare. Det gick dock bra. Den andra byn, som var stor kunde vi inte köra till eftersom en bro kollapsat. Angående trädfällningarna. Man fäller stora träd som ger hardwood. De lastas på stora bilar som både förstör vägen och demolerar mycket skog. Skogen är förstås även beroende av dessa stora träd. Denna trädfällning gör mycket skada och mitt samvete över att inte alltid ha köpt certifierat trä är påtagligt dåligt. Så mycket skada denna avverkning gör.

Nu blir det reklam: Vår hemsida: Bombalihealth.org är ju färdig och jag rekommenderar den mycket varmt. Där kan man bland annat bli medlem, och på så sätt påverka verksamheten, köpa gåvobrev, läsa blogg, titta på Jans fotografier mm mm.

Det var allt för idag. Jag längtar, i sanningens namn mycket hem, samtidigt som jag är väldigt glad att vara här. Verkar snurrigt men så är det.

Dunderhonungskram
Lasse

Leave a Reply

Your email address will not be published.