Han hade lågt blodsocker och fick omedelbart sockerlösning i blodet.

God helg alla underbara uthålliga läsare.

I går kväll skrev jag in två ganska sjuka barn med malaria. Ett hade en grav blodbrist med 30 i blodvärde och var ordentligt påverkat eftersom det samtidigt var svårt malariainfekterat. Det andra barnet var bättre.

Sedan mat. När vi ätit så samtalade ortopedprofessorn från Ghana och jag ganska länge om olika saker, det gör vi varje kväll. Två av fladdermössen från mitt rum igår flög runt i rummet och det uppskattades inte så mycket vare sig av min huskamrat eller aunt Jelli. Jag lyckades fånga och släppa ut båda, dåligt fotografi av den ena nedan.

Idag på morgonen var det alldeles fullt på barnavdelningen och vi hade tre utlokaliserade barn efter att sex barn kom in i natt och några på morgonen. Vi kom inte igång så tidigt pga av gudstjänsten. Dessutom var det bara en sköterska på plats. Vi fick ringa in en extra eftersom det visade sig den andra sköterskan som skulle komma var ordentligt försenad. Vid sjutiden hade det kommit in en ordentligt dålig pojke på åtta år med malaria. Han hade lågt blodsocker och fick omedelbart sockerlösning i blodet. Han fortsatte dock att vara mycket orolig och jag fick ingen ordentlig kontakt med honom. Situationen blev efter en stund så besvärlig att jag fick söva ned honom med Stesolid intravenöst. Det är ju lite otrevligt för han visar ju då inga symtom om han har lågt blodsocker. Han hade sockerdropp och måste ha ganska mycket socker för att ha ett bra blodsocker.(Ni som har följt med från början vet att malariaparasiterna äter socker och därför får patienterna ibland mycket lågt blodsocker. Barn med lågt blodsocker har sämre prognos.) Pojken visade också symtom på hjärnmalaria. Jag ska försöka titta till honom i kväll.

Flickan som jag var mycket orolig för i går kväll har fortfarande hög feber men är mindre påverkad och ser piggare ut. Får vänta till i morgon med att utvärdera medicinändringen. Flera andra ordentligt sjuka barn. Just nu har vi i stort sett bara tre diagnoser på barnen nämligen lunginflammation, malaria och magsjuka. Inget barn ter sig kritiskt sjukt. Några barn har också schistozomiasis men det är som bidiagnos. Lyckades tyvärr bara skriva ut 11 barn idag vilket definitivt är i underkant. Det blir inga byar i morgon så då kan jag skriva ut de barn som piggat på sig under dagen på eftermiddagen. Förmiddagen idag var fullständigt olat.

Byarna var båda utmärkta. Både John N Turay och Mabianty var med idag. Byarna var: Makamba Loko med 124 åhörare Kalangba Loko med 81 åhörare.

Nu ringer dom från barn; inte helt oväntat, så nu går jag dit. Stort tack för Er alla som läser. Det har varit en lite jobbig men bra dag. Stor kram.
Lasse

Bilderna:
Bild 1: Ett av fladdermössen
Bild 2: Luftfuktigheten är mycket hög så det är nästan alltid dis eller dimma på morgonen
Bild 3: Makamba Loko
Bild 4: Kalangba Loko

Leave a Reply

Your email address will not be published.