60% av flickorna känner inte till sambandet mellan samlag och graviditet.

Kvällsrapport
Efter morgonsamlingen en mycket lång ekonomigenomgång för all personal, bild nedan. Delvis på Krio så jag fattade bara att det gäller semesterlöner som man ska få efter lång tids uppehåll. Jag gissar att för barnavdelningens del rör det sig om ca 5 000 000 leones = ca ca 7 000 kronor.

Därefter några patienter: Först en ung kvinna med preliminärdiagnosen Steven Johnson som är men mycket ovanlig och allvarlig reaktion på t ex vissa läkemedel. Sjukdomen ger omfattande hudförändringar som vid svår brännskada. Kvinnan var mycket svullen i huvudhalsregionen och hade ytliga och djupa sår på många ställen men de såg inte färska ut och det visade sig efter en lång stund att hon varit sjuk i tre månader. HIV-test negativ. För första gången här ber jag om ett förnyat hivtest. Är det negativt får jag börja tänka. Även det andra HIV-testet var negativt. Jag behandlar henne för allvarlig infektion där jag tror att klumpar av bakterier spridit sig till bland annat hud.

På barnavdelningen hade tyvärr flickan med lunginflammationen blivit sämre. Min kollega Dr Faxzomoryeen Pharxzo Prince hörde ett blåsljud men det hörde inte jag pga lungbiljuden. Undrar ändå om det inte kan vara TBC. Gör en lungröntgen som jag skickar via Facebook och kollegan V.A. tittar på bilden tillsammans med en röntgenläkare i Kungälv utan att hitta så mycket mer än att en del av hjärtat är förstorat och möjligen något i höger lunga. Ger bredare antibiotika.

Därefter tre skolklasser på muslimska skolan där jag gav ytlig sexualundervisning och huvudsakligen talade om varför man blir gravid (Alex som tillhör fredskåren och som arbetar här uppskattar att ca 60% av flickorna inte känner till sambandet mellan samlag och graviditet.) Alex har dessutom p-stav som hon visar och som flickorna får känna på. Vi talade om könssjukdomar och ffa om preventivmedel då speciellt p-stav som flickorna ju får gratis just nu. Det var mycket bra och flickorna var intresserade.

På hemvägen tittade jag till en äldre sjuk man. På bordet framför honom fanns många mediciner huvudsakligen olika antibiotika (8 – 10 st). Kliniskt och anamnestiskt en solklar stroke. Jag träffar honom på mottagningen tillsammans med sjukgymnasten i eftermiddag. När jag träffar honom på sjukhuset visar det sig att han har en underbehandlad sockersjuka och högt blodtryck. Han läggs in några dagar för att påbörja rehabiliteringen, han har legat till sängs ända sedan han fick sin stroke. Han får också förändrad medicinering.

På eftermiddagen några patienter men ingen speciellt förutom ett barn med malaria som kom in igår och som fått kramper idag. Det var allt från ett lugnt sjukhus där det mesta fungerar bra.

Stor, nej bamsestor megakram och oerhört stort tack för alla gåvor. Sedan jag bad om pengar har vi fått bidrag från närmare 60 personer från 50 till 5000 kronor, Inga kommer att redovisa närmare. Jag vill påminna om att man kan köpa olika gåvobevis på hemsidan bombalihealth.org så kan man samtidigt använda bidraget som present. Tack C som rådde mig till att skriva det. Vi hörs i morgon och än en gång TACK!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.