Den unga kvinnan med sår och svullad i huvudhalsregionen avled vid midnatt.

Eftermiddagsrapport:
Dagens rapport blir delvis inte så rolig. Jag har ganska lite att göra på sjukhuset eftersom jag är på skolor större delen av förmiddagen och det är då det mesta händer.
Sent i gårkväll uppringd för att titta till en svårt sjukt 7-månaders flicka med malaria. Idag är hon i det närmaste helt återställd men får vara kvar till i morgon. Underbart!
18-års pojken med hjärtsvikt fick ju först ingen medicin men i gengäld fick han dagen efter 4 ggr för hög dos. Han klarade dock detta bra och går sannolikt hem om 2 – 3 dagar.
Igår träffade vi drygt 80 flickor i tre klasser och idag drygt 150 i fyra klasser på muslimska skolan för sexualundervisning och erbjudande om p-stav. Marie JBT och Ms. Mansaray var med. Det gick väldigt bra, men tyvärr har mycket få flickor sökt här för insättning av p-stav. Kan det bero på att det är Ramadan??
Nu lite trista patientöden. Pojke, 14 månader: Kan inte gå men väl hålla urin och avföring. När han var sju månader hände något, men det går inte alls art få reda på vad. Vid undersökningen känner man tydligt att de två nedersta bröstryggkotorna och de två översta i ländryggen är sammanvuxna, stora och klumpiga. Tyvärr nog inte mycket jag kan göra för honom.
Flicka 11 år. I samband med upplopp när det var val i mars i år fick hon en sårskada på ena underbenet. Behandlades med naturmediciner. Nu ful infektion av skelettet och kanske även fraktur där. Långt samtal med mamma och ffa mormor som båda verkar vara helt positiva till medicinsk behandling av benrötan. Vi skickar henne till Freetown för operation och därefter får hon antibiotikabehandlas under mycket lång tid. Benrötan engagerar nog inte tillväxtzonen vilket är mycket bra. Det kommer att kosta en slant men jag tycker absolut att man ska satsa på henne.
Flickan med en helt tät lunga, som Thomas dränerade, mår mycket bättre. Röntgenbild nedan. Sannolikt har hon både TBC och annan infektion men hon blir sannolikt helt frisk.
50-årig man: handledsfraktur för några år sedan. Behandlad med naturmediciner. Svåra smärtor från handleden, Röntgen visar svår felställning och svår artros i handleden. Tyvärr kan man bara hjälpa med smärtstillande, hjälpmedel och kanske lite med träning.
Och det sämsta till slut: Flickan med lunginflammation som jag berättat om några gånger tidigare var mycket bättre i går och jag var full av tillförsikt. Idag när jag tittar på henne på eftermiddagen krampar hon och det har hon gjort flera timmar enligt mamman. Fontanellen buktar ordentligt som vid alldeles för högt tryck i hjärnan och hon har feber igen. Diagnosen blir svår hjärnhinneinflammation. Hon får ett mycket gammaldags antibiotikum nämligen Chloramfenicol i hög dos. Läkemedlet har i mycket sällsynta fall en allvarlig biverkan (blodkropparna försvinner) men är så effektivt att jag bedömer det som bästa val. Tveksam prognos, tyvärr.
Den unga kvinnan med sår och svullad i huvudhalsregionen avled vid midnatt.
60-årig man kommer in i dåligt skick. Stor alkoholkonsumtion. Ultraljud visar skrumplever men också mycket bindväv kring en ven som går mellan tarmarna och levern och det kan tyda på Schistosomiasis. Jag är tveksam till om han överlever.
Jag har ju lovat att vara transparent och det kan ju innebära att man ibland är ute i ogjort väder. Det finns saker som tyder på att vi kan ha ett administrativt problem, men jag är övertygad om att vi hittar en bra lösning på det. Återkommer om några dagar när jag har kött på benen för nu har jag knappt en ett skelett.
Det var allt för idag. Jag fryser inte alls. Multimegakram.
Lasse

Bilderna: Affisch på muslimska skolan, Från klassrummen där vi berättar för barnen i muslimska skolan samt lungbilden som är mycket bättre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.