Jag behöver hjälp!!!

Detta kommer att bli ett långt inlägg, men orkar Ni läsa igenom hela är jag mycket tacksam.

Sammanfattningsvis fungerar alls mycket bättre än jag någonsin kunde tro för bara ett år sedan. Alla som arbetar med barnen gör det så engagerat och bra, det var så underbart att komma dit i går kväll och se ”kraften”. Avdelningen var knökfull. Så många barn blir räddade till livet att vår lilla organisation påverkar barndödligheten mycket starkt en befolkning på drygt 200 000 människor. Det är också det som är roten till vårt problem. Kostnaderna för barnavdelningen har ökat väsentligt. Inte per barn utan totalkostnaderna eftersom så många fler barn söker. Kostnaden för att rädda ett barns liv är fortfarande, trots den låga kronkursen, ca eller knappt 200 kronor.

Nå vad kan vi göra för att få balans i budgeten?
1. Minska antalet sökande barn. Det skulle påverka kostnaden mycket. Men problemet blir att då ökar ju dödligheten igen och hur ska vi praktiskt begränsa sökandet? Geografiskt är enda möjligheten som jag ser det, med det skulle vara svårt och uppfattas som mycket orättvist.
2. Onödiga kostnader (slöseri) Ja där finns nog en del att göra. Jag ska försöka minimera provtagning och jag ar t ex tagit med mig 4000 stripps för blodvärdesbestämning så där får vi inga extra kostnader. I många länder i Afrika föredrar man sprutor istället för tabletter (och sprutor är ibland sämre och alltid mycket dyrare än tabletter) och den traditionen är svår att bryta. Jag tänker ägna en stor del av tiden här för att diskutera dessa frågor. (Jag har inga som helst tecken på att den omfattande korruption som Sierra Leone tyvärr är drabbat av, drabbar oss, men är givetvis hela tiden uppmärksam på frågan.)
3. Kostnaden för preventivmedel för unga flickor: Inga och jag betalar den kostnaden helt så här går det inte att spara pengar.
4. Här kommer det jag vill: Öka intäkterna! Vi får 90-konto vid årsskiftet och det innebär förhoppningsvis att vi får institutionella givare och kanske fler privata också, men det kommer nog att ta tid.

Så nu ber jag om hjälp med några saker:
a. Jag kan inte se att vi kan göra så mycket mer punkt 1 – 3 men om någon har en idé så är jag mycket tacksam
b. Punkt 4. Här behöver jag hjälp med flera saker: Har någon kontakt med företag så att vi kan göra en överenskommelse? Eller har någon kontakt med en organisation som vill hjälpa oss? Det är drygt 1500 i facebookgruppen. Vi är ytterst tacksamma för alla som kan ge ett extra bidrag nu men ännu mer tacksam om vi kan få fler månadsgivare. Månadsgivarna är ryggraden i vår verksamhet. Många av Er kanske skulle kunna tala med vänner och arbetskamrater. Någon kanske har andra kontakter t ex journalister som kan sprida kunskap om oss.

Garantier: Jag har ju flera gånger tidigare lovat att 100 % av intäkterna går till verksamheten. Vem som helst är när som helst välkomna att titta på all vår bokföring och som jag skrivit tidigare, så gäller samma sak om någon vill titta på verksamheten här i Sierra Leone, detta dock under förutsättning att man står för alla sina kostnader, bara hör av Er så fixar vi det.

Mycket, mycket, mycket tacksam för alla konstruktiva förslag, kontakter och även tacksam för att Ni orkat igenom hela detta tragglande. I kväll kommer första riktiga rapporten.

Mycket stor kram från en synnerligen optimistisk och glad
Lasse

P.S.
Efter Christian s inlägg vill jag lägga till betalningsuppgifter:
Bankgironummer:5208-8580
Swish 123 25 25 160
Samt bankkonto (SEB): 5003 1015603