Lite om samtliga patienter

Mycket bra dag idag.

Tänker berätta lite om samtliga patienter och lite mer om några så att Ni kan se hur dagarna här kan te sig.
På morgonen först andakt och därefter genomgång av några patienter. Därefter hälsade jag på många personer och kände mig åter välkommen. Mötet vi skulle ha idag blir uppskjutet till i morgon då en nyckelperson är i Freetown.
Barnavdelningen och här blir en tjatig uppräkning men jag tror att det är bra för att förklara dels hur det ser ut dels hur Era pengar används. Kanske drygt hälften av pengarna går till själva avdelningen.
1. Pojke 1 år 11 månader (Förkortas nedan P 1:11). 2 dagars vårdtid (2D) Svår malaria (SM) Blodtransfusion (B). Hem idag. (H). Hade med stor sannolikhet avlidit utan sjukhusvård (D).
2. P 2:0 1D SM, B, H, D.
3. P 0:8, 2D, SM, B, H, D.
4. P 0:10 SM, B. 3D Stor lever med all sannolikhet pga örtmediciner. Hade svåra kramper vid inkomsten. Ordentligt förstoppad, H, D.
5. P1:0, 1DSM. B, Fortfarande tydligt påverkad. Trött och febril. Kvar(K)
6. P1:8,2D SM Lunginflammation, B, Fortfarande påverkad av sina svåra sjukdomar men kommer att klara sig. Troligen hem i morgon. D
7. F2:6 1D, SM, B, H.D
8. F4:7.1D M, Mask. Inte helt återställd Hem i morgon
9. F12. Ca 3 Månader. I samband med kravallerna i maj vid valet fick hon brott båda underben. På det vänstra benet stack benpiporna ut. Hon behandlades ett par månader i hemmet med örtmediciner. När hon sökte sjukvård hade hon svår infektion i skelettet i vänster underben och en instabil fraktur i höger underben. Hon opererades primärt här i det infekterade benet och skickades därefter till akutsjukhuset i Freetown där man endast lade ett sträck på det högra benet, ett sträck med häfta på huden. (Se bild) Vid undersökningen visade sig att båda ben har frakturer som inte är riktigt stabila. Vet tyvärr inte om vi kan hjälpa henne, det skulle bli alltför dyrt att operera henne, kanske $1000. Det här är en av de etiskt och känslomässigt svåraste patienterna man kan ha. Det är ju lätt att skicka henne på operation men kostar lika mycket som att rädda livet på 50 barn. Det är ju i sammanhanget en liten sak men det är barn som hon som sätter bestående ärr i hjärtat.
10. F.0:8, 1D, SM,B, Mycket stor örtlever. Fortfarande ordentligt påverkad. Kommer att klara sig. K.D.
11. F.0:10, 1D SM, B,H, D.
12. F2:0 3D SM, B, Svårt undernärd. Svullna ben. Dessa svårt undernärda barn får ofta tarmbakterier i kroppen och måste därför antibiotikabehandlas. Kvar några dagar därefter till specialavdelningen för undernärda barn. D
13. P1:8,1D SM, B, H, D
14. F1:0,1D SM,B, H, D
15. F0:1, Blodförgiftning i nyföddhetsperioden. Oklar källa men troligen lungorna. Svårbedömd men klarar sig med allra största sannolikhet. K.D.
16. P, 0:3, 1D Medfött ljumskbråck. Utan operation svårt livslångt handikapp, nu troligen helt frisk. K
17. P1:0,3D På sin ettårsdag svalde patienten av oklar anledning kaustik soda och fick frätskador i halsen samt maginnehåll i lungorna. Har dragit ut sonden tre gånger och vi försöker nu med flytande mat. Lunginflammationen han hade när han kom in är mycket bättre. Tyvärr risk för framtida förträngning av matstrupen. K.D.
18. F12 år.3D Tyfus med hål på tunntarmen. Opererades för 2 dagar sedan och är mycket bättre. K.D.
19. F, 1:3. 1D. M.H,
20. P 1:7. 2D SM.B. Svårt undernärd. K.D.
21. F12. 1D. SM. B. Idag svåra buksmärtor. Svårbedömt. Avvaktar. Får slang i magen.
22. F 0:8?. 1D Ful infektion på skalpen efter nålsättning för några veckor sedan Behandlad med örtmediciner men blivit sämre. K.D.
23. ?
24. ?
25. F8.1D. Svår beninfektion vänster ben. K.

Efter det några vuxna patienter. Måste tillstå att jag är mycket imponerad av hur barnavdelningen sköts och absolut inte minst av Dr Pharxzo.
Sammantaget är det färre ”örtlevrar” än vanligt. En gissning är att ca 80 % av barnen hade avlidit utan sjukvård men detta är ju ingen exakt siffra. Två av barnen kommer tyvärr troligen att få resttillstånd, det är barnen med svår beninfektion, kanske även barnet som svalt kaustik soda. Som Ni ser av denna tråkiga, ganska känslokalla uppräkning gör Era pengar en ofantlig nytta.

Ytterligare några personliga saker som gjort dagen bra. Jag har talat med flera kloka människor bland annat Stanley som arbetar på öppenvården. Han berättade på mycket gripande sätt när han skickade hem ett barn med malaria efter en felbedömning och om föräldrarna som hade hans telefonnummer ringde på kvällen så att barnet kunde läggas in. Det hade säkert annars avlidit under natten av snabbt tilltagande blodbrist. Vidare har Tairu varit på besök för att träffa mig och han hjälpte även till på avdelningen. Tairu är en av mina stora idoler här. Sedan en sak som är så skön och som förbättrar nattsömnen en hel del. Vi har fått nya batterier till husets solceller och det innebär att vi nu plötsligt har ström dygnet runt och därmed fläkt på natten.

Mycket stort tack till Er som kommit med förslag på hur vi kan förbättra insamlingsverksamheten, till alla Er som delat morgonens inlägg. Många av Er har dessutom skänkt pengar, mycket stort tack för det. Om några dessutom blivit månadsgivare så bugar jag mig djupt.

I morgon ska jag skriva rimligt långt, tror jag.Stor kram
Lasse