Slutet dåligt allting dåligt.

På morgonen den vanliga barnavdelningsronden. 27 patienter. Igår skrev vi ut ca 12 och idag 10 hittills. Denna månad t o m klockan 18:30 har vi skrivit in 34 patienter på avdelningen, hur många det är på öppenvården vet jag inte. Nå, ingen patient har försämrats och de flesta var mycket bättre. Roligast var det att se flickan som hade tarmperforation efter tyfus. Hon var fantastiskt mycket bättre och jag möttes av ett riktigt soligt leende av henne. Igår kunde hon bara gå några steg, idag är hon nästan återställd, i morgon blir hon av med sitt drän och någon dag senare förhoppningsvis hem.
När jag bara hade några patienter kvar kallades jag till operation. Igår träffade jag en patient och gissade att han hade en mycket allvarlig sjukdom och tyvärr hade jag rätt. Vid operationsbordet ville man diskutera hur de skulle fortsätta operationen på bästa sätt och vilket vi snabbt kom överens om. Har några bilder från operationen men tror inte att jag publicerar dem här.

Därefter några vuxenpatienter som jag inte vill prata om.

Vid 14.30-tiden kom det in en sexårig flicka med sin mormor. Hon hade enligt mormodern varit sjuk sedan igår, vilket jag inte tror kan stämma hon bör ha varit sjuk i flera dagar. Svår malaria med lågt blodsocker som omedelbart korrigerades. Blodvärde 30. Mycket medtagen. Tyvärr blodgrupp B Rh- som är ovanlig här. Det tog en bra stund innan mamman kom tillsammans med anhörig, pappan är försvunnen. Ingen hade lämplig blodgrupp. Jag sprang runt och frågade all personal om blodgrupp, ingen hade passande. Gick till lab och erbjöd 200 000 Leones till blodgivare som passade och som kunde komma direkt (inte BHD:s pengar). Man fick tag på en kvinna som skulle vara framme om en liten stund. (Hade vi inte hittat någon hade jag nog trots allt försökt med Rh+ trots att flickan hade Rh-.) Gick hem och hämtade pengar, gav det till kvinnan och gick snabbt till avdelningen med blodpåsen. När jag kom fram hade flickan precis avlidit. Hon var nu så sjuk att det inte alls är säkert om hon klarat sig om hon fått blod men….. Barn får inte dö. Ja, jag är barnslig och borde anpassa mig till realiteterna men det bryr jag mig inte om. Nu har det gått en stund, att gråta hjälper verkligen. Bilden föreställer den tomma sängen efter flickan.

Kram
Lasse