Jag kommer att sakna hennes och hennes mammas underbara leenden och den glädje som dom sprider.

Tvådagarsrapport.
Vi har inte haft mer än 17 – 20 patienter de senaste två dagarna, men med hög omsättning så att drygt 10 patienter har skrivits ut och in. De flesta barnen har kommit så tidigt i sjukdomsförloppet att det gått mycket snabbt att vända utvecklingen.

Några patienter:

Det väldigt lilla barnet där pulsen gick ner oroväckande har blivit mycket bättre. Får dock stanna kvar ytterligare några dagar.

En 15 månaders flicka med mycket svår lunginflammation som kom i går vid lunchtid är bättre, men fortfarande helt beroende av syrgas. Jag räknar med och hoppas att hennes tillstånd förbättras betydligt under kväll och natt annars blir jag bekymrad.

Flickan med hål på tarmen pga tyfus, där jag tyvärr sköt upp operationen ett dygn, är väsentligt bättre. Dock inte helt utom fara.

Ett bekymmer är flickan som blev skadad i samband med upploppen inför valet. Jag har tyvärr ännu inte hittat någon som vill operera henne. (Du som erbjöd Dig att betala, De enda kostnader jag haft är Leones 200 000 motsvarande 220 kronor. Kan Du swisha till mitt privata nr:: 0761098713. Tack). Jag fortsätter att leta men tyvärr ingen framgång ännu.

Jag har fått hjälp av läkare i Sverige att bedöma röntgenbilderna på flickan med brutet ben och en höft som gått ur led. Tyvärr kommer jag nog inte att kunna hjälpa henne heller med jag försöker förstås.

En underbart leende flicka på 12 år? ( tror att hon är äldre men föräldrarna är fattiga och behandlingen är dyr så jag bryr mig inte om det) har ful benröta i ena underbenet. Behandlingen har gått utmärkt och hon skrivs ut idag efter tre veckors vårdtid med intravenöst antibiotikum. Hon får nu tabletter ett år. Jag kommer att sakna hennes och hennes mammas underbara leenden och den glädje som dom sprider. Hon kommer dock på återbesök till mig 5 november och det ser jag fram emot. Vi har nog inte räddat livet på henne, men utan vår hjälp hade hon haft livslånga smärtor och stora gångsvårigheter.

Nu den patient som rörde om i mitt inre. Flicka ca 6 månader och väger då 3,5 kilo. Kommer inte ihåg exakt. Hon är förstås ordentligt undernärd men det var inte det värsta. Hon hade ibland hosta ( tror inte att det är TBC men ska utreda). För att hjälpa henne hade man bundit ett tygstycke runt nedre delen av bröstkorgen. Bröstkorgen var därför tydligt deformerad. Om man inte fortsätter tror jag att det rättar till sig. Här behövs mycket upplysning.

Idag har jag besökt en skola ganska långt borta för sexualupplysning och erbjudande om gratis implantat. Det var mycket roligt. Inga och jag betalar.

Nu lite ekonomi, tråkigt men viktigt: Vi måste tyvärr för tillfället sluta med bybesöken. De har varit mycket viktiga för våra framgångar här men vår ekonomi tål inte fler patienter och dessutom kostar besöken en slant.

Det har varit mycket nervöst med att bara ha ett dåligt fungerande vägguttag när så många barn varit beroende av syrgas och därmed elektricitet. Idag har Saidu sätt upp fyra nya eluttag med individuella säkringar. Kostar ca 1000 kronor. Inga och jag betalar för det är inte bara bra för barnen, det är bra för mina nerver också.

När det gäller övrigt sparande så går det utmärkt hittills. Laboratorieprover: de onödiga har i stort sett upphört helt. Blodtransfusioner: de har minskat betydligt men inte så mycket som de borde. Det är svårt eftersom vi inte kan mäta blodvärde med hög kvalitet. När jag kommer tillbaka ska jag gå med mig tillförlitlig blodbvärdesmätare och använda den bara på de patienter vi tänkte transfunderada. Mediciner: man har varit mycket lyhörd för mina ändringsförslag och det verkar gå bra. När jag kommer hem och får tillgång till bra skrivare ska jag skriva ut rutinerna och plasta in dem.

Således två ganska slappa och mycket meningsfulla dagar där väldigt många barn har blivit räddade.

Bara en litet försök till en analys av vår mycket låga dödlighet. Andra sjukhus som har mycket ambitiösa program lyckats betydligt sämre. Det är klart att vi har bra rutiner och mycket bra personal men det har många andra sjukhus också. Den enda betydelsefulla skillnaden är att vi har gratis vård vilket innebär att man söker betydligt tidigare. Så det är Ni kära givare som är orsaken till att vår dödlighet ligger under 1 % när andra sjukhus med stora ansträngningar kommer ner till 4 %. Stort tack från alla oss till alla Er.

Mycket stor kram från en mycket lycklig doktor.
Lasse

Bilderna: tvättning, Marie J B Turay undervisar, ginettikett, blodvärdesmätning.

=====================================
Bombali Health Development
Bombalihealth@nu
Swish: 123 25 25 160