Alla utom två har förbättrats betydligt

Hej alla underbara följare. Det så roligt att två så kompetenta sjuksköterskor som Kristina och Maria här likaså är det så härligt att Fredrik också är med. Både Maria och Kristina har börjat arbeta på allvar efter en mycket kort upplärningstid och inom några få dagar arbetar dom helt självständigt. Så modigt och kompetent.

Barnavdelningen: i morse 21 patienter. Alla utom två, som jag kommer att berätta mer om strax har förbättrats betydligt och åtskilliga är förstås utskrivna. Vi har några barn med ytliga men ganska utbredda brännskador så snart är allt material vi fått som gåvor, och det var ganska mycket, slut. Ni som har möjlighet, samla gärna omläggningsmateriel för brännskador till nästa resa.

En flicka ca 7 år fick ett sår under foten för ca 2 veckor sedan och kom in i går. Oerhört stel i hela bålen och nacken. Kunde inte öppna munnen. Ordentligt stel även i armarna. Tedde sig ju absolut som ganska allvarlig stelkramp. Var dock lite osäker de första timmarna så hon fick antibiotikum mot både stelkramp och hjärnhinneinflammation. Efter ett par timmar fick hon fick det otrevliga oerhört plågade leende som är helt typiskt för stelkramp. Flickan hade extremt plågsamma kramper. De stimulerandes av bland annat ljud och Maria kom på den geniala idén att ge henne öronproppar, som hjälpte en hel del men inte alls tillräckligt. Flickan fick mycket stora doser Stesolid direkt i blodet och förbättras men inte tillräckligt. Vi gav därför magnesiumsulfat direkt i blodet, det också och därefter ett noga uträknat magnesiumdropp. Hon förbättrades påtagligt och kunde t o m, till min sanslösa glädje, äta. ( Magnesiumsulfat används bl a vid kramper vid havandeskapsförgiftning.) Vi ger mycket höga doser och vi har utrustning för att hjälpa henne att andas i beredskap eftersom det är en klar risk att det kan behövas. Hon har haft mycket mycket svåra smärtor och fått starkt smärtstillande. Ett tag var jag så orolig att vi inte skulle klara henne, men nu ser det betydligt bättre ut. Vi saknar tyvärr en del viktiga mediciner mot stelkramp.

Nästa flicka är betydligt yngre, bara ca 9 månader. Hon har varit hos oss några dagar med lunginflammation och malaria men inte blivit bättre trots bra läkemedel. Lyssnar länge och omsorgsfullt på henne och misstänker att hon har TBC. Läget är tyvärr kritiskt.

Avdelningen fungerar lysande. På onsdag ? kommer snickaren med nya skåp och hyllor efter Marias och Kristinas beställning så att avdelningen kommer att bli mer lättarbetad.

Igår gick Maria och jag en långpromenad. ( Många kände igen oss.) Plötsligt skrek en kvinna gällt strax bakom oss. Alla sprang ner mot henne och förbi henne och två unga män hade påkar. Man kastade stenar mot något, för oss osynligt. Massor av barfota barn sprang efter. Man hade sett en orm. Vi blev förstås mycket oroliga att något barn skulle trampa på ormen men det gick bra.

Så nu är jag mycket lättad över att flickan med stelkramp mig klarar sig men destu mer orolig för flickan med misstänkt TBC. Sedan är jag så lycklig över alla gå en vi kunnat skriva hem. Som Ni säkert förstått är här så tacksam för alla bidrag som gjort detta möjligt och och så glad att Ni orkat ända hit.

Gigantkram
Lasse
Bilden: nydödade svart- och vitläppskobra precis utanför sjukhusgrinden.
============================================

Bombali Health Development
www.bombalihealth.nu
Swish 123 25 25 160
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 5208-8580

Leave a Reply

Your email address will not be published.