Han kom igår, efter att dagen innan fallit ihop i hemmet

Får jag önska en riktigt trevlig helg!!

Här har hemlängtan infunnit sig och nedräkning pågår (94 timmar).

Just nu lugnt på barnavdelningen med ganska få patienter. Alla är på bättringsvägen med ett mycket besvärligt undantag som jag berättar om nedan. Sjukdomarna som barnen har är malaria, lunginflammation (ibland svår), hjärnhinneinflammation, TBC och brännskador.

Språk här är ibland ett bekymmer eftersom det finns, förutom Krio, 22 st lokala språk som är helt olika varandra. (Min kollega från Nigeria berättar att där har man mer är 250 olika språk). Detta är ju ibland ett problem och är så med pojken nedan, där han och mamman bara talar mandingo. Vi hittade dock en anhörig på en annan avdelning som kunde översätta. Vid översättning i två led med icke professionella översättare går nog en del förlorat. Pappan kom senare och han talar Krio.

10-årig pojke. Hostat ca 4 månader och även kanske gått ned i vikt under denna tid. Han kom igår, efter att dagen innan fallit ihop i hemmet. Jag hörde inget på lungorna. Däremot hade han en hel del symtom från hjärnan. Han kunde inte röra höger arm och hade överdrivna reflexer i höger ben. Morgonhuvudvärk och kräktes en del och hade även diarré. Det finns ett flertal allvarliga sjukdomar pojken kan ha, men det är ingen ide att leta efter obotbara sjukdomar, så jag bestämde mig för TBC på hjärnan. Han behandlades med antiTBCmedel, vårt bästa medel mot hjärnhinneinflammation samt mycket stor dos kortison, det ska man faktiskt göra vid hjärn-TBC. Jag var rädd att han skulle vara mycket bättre idag (skulle kunna tyda på hjärntumör) men han är snarast sämre. TBC-behandling hjälper inte snabbt så hoppet är ännu inte ute.

Nu planerar vi för morgondagens besök i Lower Tambaka. Jabbie tror att vi kommer att ha 200 barn så det gäller att ladda upp ordentligt inför morgondagen inte minst eftersom vi har två timmars bilresa dit.

Snarthemmakram
Lasse

Bilderna

Några vackert klädda muslimska kvinnor
Asfalten på vägarna är inte alltid den bästa.

 

 

 

 

 

—————
Tack för att du läst ända hit! Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu

Bombali Health Development

www.bombalihealth.nu

Swish 123 25 25 160

Bankkonto 5003 10 156 03 SEB

Bankgironummer: 5208-8580

Leave a Reply

Your email address will not be published.