Artikel i Göteborg Direkt idag.

Artikel i Göteborg Direkt!

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/han-ar-den-passionerade-pensionaren-som-raddar-liv/repsdp!ptwtZsNdDSoz@K7cTHiYfw/?fbclid=IwAR1PQBvq4cdzg1fr2wh5XBfIoB7_7Brpn-sK02uW8eKcTssUI7HOOHCUYlo

Han är den passionerade pensionären som räddar liv. Ett helt yrkesliv som läkare har inte räckt. Lars Seligman vill mer och han vill gott. Sedan tre år jobbar han i Sierra Leone – för att rädda liv och skapa goda förutsättningar för en framtid.

Allt startade som av en slump. Ett samtal. Ett förslag. Ett bidrag på 200 kronor.

Nu är läkaren Lars Seligman en del av den växande organisationen, som inte ska bli för stor, Bombali Health Devolpment. Med insamlade medel åker han med sjukvårdsmateriel, mediciner och utrustning för sjukhus till Sierra Leone för att på plats hjälpa till. Det handlar om tre till fyra resor per år. Alltid med en packning fylld till bredden.

– Den här resan blir det fem gånger 23 kilo plus handbagage. Dessutom har jag medicinsk apparatur på 32 kilo, som ska med, säger han då Göteborg Direkt träffar honom dagarna innan den senaste resan till Sierra Leone.

Jo, det kostar. Ändå är Lars Seligman en passionerad pensionär och volontär som står för sina egna kostnader.

– Vi behöver driva in 50000 till 60000 kronor i månaden. Det är inte så lätt, menar han.

Därför är varje resa värd sin vikt där han, trots omlastningar vid mellanlandningar på vägen ned,inte har förlorat någonting av sitt dyrbara bagage.

Väl på plats har allt sin funktion för det viktiga arbete som han tillsammans med sina kollegor på plats gör. Förutom sjukhuset Kamakwie Wesleyan Hospital i Bombalidistriktet i norra Sierra Leone gäller det också hälsoarbetet i omgivande distrikt.

Lars Seligman pratar om tre ben som organisationen står på:

1. Betalad sjukvård. De som kommer till sjukhuset för att söka vård ska ha möjlighet att få detta gratis, plus mediciner. Nu får gravid och barn under fem år detta.

2. Bybesök. Genom ett slags buskisteater upplyser Lars Seligman befolkning om malaria och dess konsekvenser.

3. Preventivmedel. Det är vanligt med graviditet hos unga flickor. 25 kronor kostar en p-stav, som håller i fem år och som gör att en ung kvinna kan gå kvar i skolan. Med en ny p-stav fem år senare kan hon nå universitetsnivå.

– Jag får ofta frågan varför jag jobbar där. Men jag ser det inte riktigt så. Jag hjälper barn där barn behöver hjälp. Jag har aldrig gjort så mycket nytta som läkare som där, säger han, som lyckats stoppa barndödligheten där han jobbar.

– Jag har aldrig haft ett så välbetalt jobb. Att rädda ett barns liv och de leende jag får… inte ens en miljon dollar kan ersätta dem. Det är ett fattigt land där 200 kronor kan rädda ett barns liv och där malaria är det största hotet.

Han är inte bara läkare. Han ser också över ekonomin, så att varje utgift har sin berättigade post. Inte lätt i ett land som ligger högt på listan över världen mest korrumperade länder.

– Räkenskaperna gör jag på kvällen. Jag har koll på varje öre. Vi har ett 90-konto till organisationen och all ekonomi ligger öppen. Men jag kan inte jobba mer än sju dagar i veckan. Fast jag försöker hålla mig till sex, för att orka med. Värmen är ju också ett problem, säger han.

Dessutom skriver han lite av dagböcker på Bombali Health Devolpments Facebooksida.

– Jag har ju märkt att de gör att intäkterna ökar. Dessutom fungerar det som terapi för mig för att kunna handskas med alla saker jag ser. Jag vänjer mig aldrig vid att ett barn dör. Så skrivandet har blivit en naturlig del, säger han som vägrar att bli kall och hård.

– Jag låter glädjen ta överhanden istället.

På plats låter han sitt kunnande bli helande.

– I brist på all modern diagnostik får man använda sina gamla kunskaper. Man känner, klämmer, lyssnar, tittar och till och med luktar på barnet. Effekten är att man kommer närmare barnet och föräldrarna, säger Lars Seligman.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.