Sista brevet denna gång

Sista brevet till Sverige för denna gång.

Några avslutande patienter.
Flickan som var 2 månader och kom in med lågt blodsocker, dålig andning och tecken till hjärnskada avled i går kväll. Hon hade aldrig en riktig chans att klara sig.

Flickan med misstänkt tyfoidfeber och tarmperforation hade jag helst velat operera igår. Hon opererades idag och misstanken var tyvärr riktig. 2 liter vätska i buken. Ytterligare en flicka opererades idag med samma diagnos. Operationen är så dyr att föräldrarna aldrig hade kunnat betala den. Utan operation 100% dödlighet med operation betydligt lägre dödlighet, men den uppgår nog ändå till 10% så faran är inte över.

Jag kommer inte ihåg om jag igår berättade om en ca 50-årig man som alla kände, precis alla (utom jag). Han hade arbetat på sjukhuset. Väldigt många anhöriga kring hans säng. Inkom igår med 240/120 i blodtryck, hög feber och förvirring. Man behandlade direkt hans blodtryck och jag blev efter en stund tillfrågad. Trots lågt antal vita blodkroppar (som man gärna mäter här) och frånvaro av nackstelhet bedömde jag efter en noggrann kroppsundersökning för att han hade en allvarlig hjärnhinneinflammation. Han fick behandling och är idag påtagligt förbättrad och jag tror helt utom fara. Speciellt skönt eftersom vi varit lite oroliga att hans antibiotika inte innehöll verksam substans.

Kvaliteten på medicinerna här är ett stort problem. De importerad ofta från Kina, Indien och Nigeria. Man har inte resurser att göra kvalitetskontroll och en del mediciner innehåller nog ingen verksam substans eller verksam substans i alldeles för låg koncentration.

Nu befinner jag mig på Lungis flygplatsen och väntar på planet.

Med risk för att vara tjatig med min sammanfattning så tycker jag att resan varit mycket meningsfull. Jag inbillar mig att jag hjälpt till att lösa ett bekymmersamt problem, att jag kunnat stötta avdelningen en del och dessutom har jag fått arbeta som doktor som utan tvekan måste vara världens roligaste arbete. Var gång jag kommer ner tycker jag att avdelningen fungerar allt bättre, likaledes öppenvården. De gör tillsammans mer nytta än man han föreställa sig. En otroligt fin arbetsplats. Min enda riktiga farhåga är ekonomin men det är ju bara världsliga saker så det ska vi allt lösa. Stort tack alla som följt med med plånboken eller på Facebook. Jag kommer att höra av mig fast lite glesare nu.

Kram, kram, kram
Lasse

—————————————————-

Tack för att du läst ända hit! Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu

Bombali Health Development

www.bombalihealth.nu

Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2
——————————————-

Leave a Reply

Your email address will not be published.