En helt vettskrämd mamma

Latmasken har haft ledigt de senaste dagarna.

Igår var det påtagligt mycket att göra. Lite statistik. I morse hade vi 42 patienter på barnavdelningen och på övriga sjukhuset fanns sammanlagt 10 – 12 patienter. Jag vet tyvärr inte hur många vi skrev ut idag men troligen drygt hälften av patienterna. Många av barnen var akut livshotande sjuka för bara två dagar sedan. Helt obegripligt.
Det var påtagligt stressigt igår. Vid ett tillfälle hade vi tre barn i det lilla inskrivningsrummet när en helt vettskrämd mamma, hon skakade i hela kroppen, kom in med ett barn som kräktes kraftigt. Flickan som är fyra år hade tyvärr druckit koncentrerad kaustik soda. Det är tyvärr farligare än att dricka koncentrerad syra. (Som jag berättat tidigare blandar men denna lösning med palmolja och det bildas då tvål genom en kemisk reaktion. Lösningen ser ut som vatten.) Flickan hade mycket ont. Hon hade tydliga frätskador i munnen men jag kunde inte se bakre svalgväggen så jag vet inte om hon svalt lösningen. Det var en helt färsk skada så vi sköljde med vatten och tvättade av huden. Hon fick även en sond i näsan till magsäcken. Man måste sätta den inom 24 timmar eftersom matstrupen sedan kan bli för skör. Idag är hon bättre, hon kan svälja lite men tyvärr har hon nog svalt lutlösningen vilket ger skador på matstrupen och hon kanske även har svalt fel för hon har hosta och feber.

Några fler patienter och först en där Jabbie är hjälten och jag höll på att bli en stor skurk. En flicka kommer in med en ganska stor böld på ryggen och feber. Det var mycket att göra så jag behandlade henne för det och lade in henne eftersom hon var trött. Jabbie kom en stund senare och visade ett blodsockervärde som var högt. Jag gick till flickan och märkte först då att hon hade den där speciella djupandningen man kan ha vid insulinkoma då man är sur i kroppen. Till mammornas förvåning stack jag näsan alldeles intill hennes mun och hon hade en tydlig doft av aceton vilket bekräftade hennes allvarliga tillstånd. Satte på henne ett snabbt dropp eftersom jag faktiskt kom ihåg att man ska göra det och också att man ska vänta med insulin. Sedan kom jag inte ihåg så mycket mer. Sökte på nätet och hittade en massa oanvändbart och hade inte tid att leta längre. Bad om hjälp på vår medicinska facebookgrupp och blev mycket snabbt bönhörd på bästa möjliga sätt både med telefonsamtal och länk till ett utmärkt vårdprogram. Jag hade givit henne snabbverkande insulin och hade haft turen att ge henne exakt så mycket som vårdprogrammet rekommenderade. Tyvärr kan jag inte ta prover på saltbalansen, vilket är viktigt och jag kan inte heller påverka den. Hon är bättre idag men tillståndet är fortfarande allvarligt.
Igår kom det in en pojke på 8 månader med mycket allvarliga andningsproblem. Han hade en stor böld på halsen på höger sida. Man såg den på utsidan men på insidan såg det alldeles förskräckligt ut. Munnen var full av saliv och slem och det fanns bara en smal springa där luften kunde passera. Pojken hade det svårt. Han hade varit sjuk ca 5 dagar och mamman hade behandlat med örtmediciner. Helst hade jag velat stoppa en slang i halsen eller öppna luftstrupen men vi har inte den möjligheten. Han fick en mycket stor dos kortison, för att om möjligt minska svullnaden och han fick även andas in kortison. Givetvis fick han kraftfull antibiotikabehandling. Han behövde också syrgas. Jag hade inget större hopp om att han skulle klara det. Jag tittade till honom ofta i går. Idag på morgonrapporten rapporterade man till min sanslösa glädje inte om några dödsfall och när jag kom till avdelningen var han något bättre, men fortfarande livshotande sjuk. Framåt kvällen har han förbättrats ytterligare och jag tror att han orkar överleva. Så sanslöst underbart.
Alla övriga svårt sjuka och kritiskt sjuka barn är bättre dock tyvärr med ett undantag. En pojke med svår malara
och/eller hjärnhinneinflammation är mycket dålig och har krampat flera gånger. Framåt kvällen dock vissa tecken på förbättrad hjärnfunktion.

Det finns så många fler alldeles underbara barn att berätta om men nu får det räcka. Var ganska trött mitt på dagen men efter lunch har det gått bra igen. Är så glad över den utomordentliga Dr Awudu som jag rondat tillsammans med och med den alltid pålitlige och duktige Alex som har rondat patienterna utanför avdelningen.

Bamsekram från en lite trött, och mycket nöjd och oerhört tacksam doktor.
Lasse
Bild
1. Ovanligt med leksaker här.

———————————————————————–
Tack för att du läst ända hit! Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu
Bombali Health Development
www.bombalihealth.nu
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.