Grader i helvetet

Tankar för dagen!
Det finns faktiskt grader i helvetet. När ett barn dör, då är det så vedervärdigt hemskt att man inte tror att något kan vara värre, men det kan det. T ex när den lilla söta ettåriga flickan som Fredrik berättade om och som avled. Hon hade klarat sig i Sverige och att titta på när hon dör och vara helt hjälplös pga brist på moderna resurser, det är så orättvist och obegripligt. Kan något vara värre ändå? Ja egoistiskt nog kan det vara det. Det är när man har ett svårt sjukt barn framför sig och känner att ens kunskaper kanske är otillräckliga och det kan vara orsaken till barnets död. Ibland kan man ju ringa hem och fråga, men varje dag tar man många livsavgörande beslut och ibland blir det nog fel pga min okunskap.
Nå, nu färdiggnällt. Hur går det. Mycket bra för det allra mesta. Vi har hela tiden mer än 30 patienter, ibland betydligt fler. Idag skrev jag ut en treårig flicka, där jag var mycket tveksam till om hon skulle klara sig då hon kom inför bara tre dagar sedan. Mycket glad pappa.
En sjumånaders flicka har Downs syndrom. De allra flesta känner inte till syndromet här. Titta gärna på nätet på African Down Syndrome så får Ni se att man har inte ett lika karakteristiskt utseende som hos oss.
En 4,5-årig flicka har en svårt angripen mjölktand i överkäken på höger sida och är mycket kraftigt svullen över kinden. Ovanligt med mjölktänder inte minst i överkäken.
Pojken som är bukopererad för tarmperforation har blivit sämre och för att ha ska ha en möjlighet att överleva opererades han för två dagar sedan. Precis som jag trodde hade stygnen, där man sytt ihop tarmen, släppt. Nu opererades han med påse på magen och om han klarar sig kommer man att ta bort den om tidigast sex veckor. Han är mycket allvarligt sjuk.
En tvåårig flicka med svår hjärnhinneinflammation har förbättrats remarkabelt med Meropenem. Hon har nu fått billigare antibioticum.
Nu ett knäckfall där jag hoppas att få hjälp hemifrån. 14-årig flicka som förlöstes för fyra dagar sedan. Initialt inget konstigt, men för två dagar sedan blev hon ”tröttare”. När jag undersöker henne är hon helt förlamad i båda ben och har täta kramper med medvetandepåverkan i överkroppen. Hon har fått medicin och slutat krampa, men hon ter sig ordentligt sjuk. Får inte ihop hennes ,symtom. Bekymmersamt. Se ovan det där med att vara okunnig.
Vi har haft ett flertal mycket sjuka barn ibland med blodvärde på 30 och feber över 41,5 grader men hittills har alla klarat sig. Just nu är jag orolig för tre barn ffa pojken som är bukopererad.
Igår hade vi fest för att tacka alla på barnavdelningen och en del andra. Tre sköterskor hade gjort utmärkt mat. (BHD betalar inte.) Det var riktigt trevligt.
Tack och slut för idag. Förlåt gnället i början, egentligen har jag det fantastiskt bra, bortsett från att duschen är kall och att jag, the hard way, fått lära mig att inte förvara saker på golvet i huset under regnperioden, även om huset är helt nybyggt. Ibland respekterar jag inte vilodagen. Stor kram från faktiskt trots allt ganska nöjd doktor.
Lasse
Bild – ”Mitt” hus
————————————————————————
Tack för att du läst ända hit! Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.