Hjälp!

Trevlig helg!

Vi har lite färre patienter nu ca 25. Mellan 12 och 20 skrivs in och ut varje dag så barnen är hos oss i genomsnitt kortare tid än 1,5 dagar. Vi har några barn som är hos oss längre tid, så de allra flesta skrivs ut efter en dag. Igår träffade jag biskopen, som är högsta chef för sjukhuset. Jag kan bara säga att han är en fantastisk människa som jag har det allra största förtroende för. Vårt samtal var långt och jag hade möjlighet att tala om allt viktigt med honom.

Några barn och en lång berättelse som kommer att mynna ut i ett tiggeri.

Pojke ca 5 månader har svårt hjärtfel som ska opereras genom en amerikansk organisation. Han är mycket dålig och jag vet inte om han kommer att överleva. Det går absolut inte att skicka honom till Freetown för vidaretransport till annat land för operation.

En fyraårig pojke har så mycket blod i urinen att det är mer blod än urin. (Det vet vi genom att testa blodvärdet på urinen.) Vi ger honom mycket vätska samt medel för att stoppa blödningen. Han får även läkemedel mot snäckfeber samt starka antibiotika då han har mycket hög feber. Jag ska titta till honom om någon timma.

Flera barn har kommit in med blodvärde mellan 30 och 40. Flera barn har svår lunginflammation men jag tror att alla barn utom pojken med hjärtfel och möjligen pojken med blod i urinen kommer att klara sig.

Nu kommer jag att berätta ganska långt om ett barn som fick Jabbie, Elisabet och mig att gråta. Jag kommer att berätta mycket detaljlöst så att man inte kan identifiera honom. När Ni läser om detta så kom ihåg att detta kunde ha hänt i Sverige för några hundra år sedan. Okunskap kan vara förfärligt.

Barnet är knappt ett år gammalt. Mamman har ytterligare äldre barn i en annan stad. Mamman är ensam. Hon försörjde sig och barnen tidigare men nu har alla pengar gått åt för att hjälpa det yngsta barnet. Hon har tidigare fått reda på att barnet har en gomspalt och allvarligt hjärtfel. För att hjälpa barnet, åkte hon från sina andra barn, med det sjuka barnet till sin hemby. Hon hoppades att man där kunde bota barnet med örtmediciner. I hembyn konstaterade man dock att barnet var ett häxbarn och man ville sätta ut det i skogen, så att det kunde förena sig med de andra häxorna. Mamman blev förtvivlad och flydde från byn och då barnet hade feber kom hon till oss. Barnet har Downs syndrom (dvs. är mongoloid). Mamman är helt fantastisk, men vet inte hur hon ska lösa situationen. Hon måste ta hand om sina friska barn, men detta sjuka barn tar så mycket tid. Min bedömning är att det kommer nog att avlida inom några få år. Vad kan man då göra. Om mamman får $40/månad kommer hon att klara det. Hon verkar vara mycket kapabel. Inga och jag tar ekonomiskt ansvar för 10 barn och kan förstås ta hand om ett till, men vill någon eller några andra göra det så vore det underbart. Vi behöver 5 000 kronor för ett år. Om inte alla pengar kommer till användning, så för vi över resterande belopp till BHD. Om Ni vill hjälpa till så Swisha pengarna till vårt privata konto 0761098713. Tack. Hoppas att ingen förfasar sig över detta som händer i många länder med låg utbildning och starka traditioner.

Stor kram från en Lasse som är otroligt stolt över vad vi åstadkommer här med Era pengar.

 

 

 

 

 

 

 

 

============================================

Bombali Health Development

www.bombalihealth.nu

Swish 123 25 25 160

Bankkonto 5003 10 156 03 SEB

Bankgironummer: 5208-8580

Leave a Reply

Your email address will not be published.