Det är som ett mirakel!

Elisabets onsdagsrapport
Att ta en promenad tidigt på morgonen är väldigt skönt. Luften är sval och mättad av fukt vilket gör det fantastiskt vackert. Vi gick i morse runt sjukhusområdet. Mammorna från barnavdelningen hade redan varit uppe och tvättat och höll på att hänga sina kläder på staketet, med taggtråd högst upp. Försiktigt, försiktigt så att inte kläderna blir förstörda. Alla är så rena och fina. Vi mötte en man som kom bärande på tunga plankor, på huvudet, på väg till jobb. Några flickor i skoluniform hade knippen av palmblad med sig. Man bygger väggar av bladen, som skydd, kanske för en ”toalett”.
När vi kom fram till barnavdelningen kom en liten flicka springande med ett varmt leende och kramade dr Lars om benen. Hon var så glad. Jag kan inte hennes diagnos men kan mycket väl ha varit ett av de många barn som överlevt, tack vare behandling på sjukhuset. Det är som ett mirakel att se barnen som varit jättedåliga, nästa dag vara små glittrande juveler.
Idag var dagpersonalen sen till avdelningen eftersom sjukhuschefen hade kallat till möte. Det gjorde att rondarbetet med utskrivningar fördröjdes. Nya dåliga barn hade kommit under natten. Jag tänker särskilt på en liten flicka som kommit med sin mormor. Hon har lunginflammation och är allvarligt sjuk. Mormor är så orolig för den lilla.
Flera barn var syrgaskrävande och eftersom det finns tre syrgaskoncentratorer måste man vara uppfinningsrik när 6 barn behöver syrgas samtidigt. En snabb flytt mellan sängarna så två barn kan få syrgas från samma koncentrator. Jabbie, som är chef för avdelningen, fixar med slangar och sladdar, snabbt men utan stress. Strax får barnen syrgas enligt ordination.
Det är inte alltid jag ser på klädseln om det är pojkar eller flickor men ett säkert kännetecken är att alla flickor har örhänge.
============================================
Bombali Health Development
www.bombalihealth.nu
Swish 123 25 25 160
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 5208-8580

Leave a Reply

Your email address will not be published.