Malaria och blodtransfusion

Elisabets lördagsrapport
Idag har det varit mulet hela dagen och i mitt tycke ganska lagom varmt. Det verkar inte mammorna på Kamakwie Wesleyan Hospital hålla med om. Speciellt en mamma hade klätt sitt barn väldigt varmt med flera lager, jumper, klänning, en tjock stickad kappa och mössa. För säkerhets skull vek hon upp tyget över benen på den lilla. Vi skattade gott!
Vid lördagsronden kunde många barn skrivas ut. Flertalet barn som kommer in har malaria. Dom får behandling en eller ett par dagar och kan gå hem friska. Utan behandling hade flera av dom avlidit. Det är fantastiskt att se mammorna lyckliga när dom går iväg med barnen på ryggen. Även ganska stora barn bärs på ryggen. Mamman tar tag i barnets ben och svischar upp det, väldigt elegant!
Barnet som hade förfärligt mycket blod i urinen igår är betydlig bättre idag. Hans mamma strålar som en sol när man möter henne.
Förmiddagen på avdelningen var ganska lugn men efter lunch kom det flera barn. Ett litet barn med feber och lågt blodvärde behövde en intravenös kanyl men flera försök att sätta in kanyl misslyckades. Jabbie tillkallades, hon är otroligt duktig, men även hon misslyckades. Till slut hjälptes Lars och Jabbie åt att sätta in en nål direkt i benmärgen. Det var påfrestande, först och främst för barnet och mamman men även för oss som personal. Nu har det fått sin första injektion för malaria och blodtransfusion pågår. Föräldrarna till barnet sår väldigt unga ut och dom sade att barnet var ett halvår gammalt men kunde inte säga i vilken månad det föddes. Vi tyckte att det såg ut att vara ca 3 månader.
Ytterligare två barn med blodvärde kring 30 skrevs in ikväll. Dom behöver blodtransfusion. Föräldrarna får gå till labbet med sitt barn för att blodgrupperas, därefter får en av föräldrarna lämna blod och ganska snart kommer man tillbaka med en blodpåse och barnet får det som är ordinerat.
Just nu ringde dom från avdelningen om att det kommer in ett dåligt barn. Lars är rätt trött ikväll men känner ett stort ansvar och är snart på barnavdelningen igen för att undersöka och hjälpa ytterligare ett barn som kanske inte skulle överleva utan hans insatser.
============================================
Bombali Health Development
www.bombalihealth.nu
Swish 123 25 25 160
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 5208-8580

Leave a Reply

Your email address will not be published.