Söndagsrapport

Söndagsrapport:
Joursystemet här är inte riktigt fulländat, så det blev en hel del arbete idag fram till 12.30. Elisabet var med i början men sedan gick hon till den närmaste kyrkan.
Pojken, som i går var kritiskt sjuk och där vi inte kunde sätta nål, drog senare ut nålen som gick in i benmärgen. Mr U, denne fantastiske sköterska, lyckades sätta en nål i skalpen. Idag kunde man inte se att pojken igår var ytterst nära att avlida. Han skrivs troligen ut i morgon.
Elisabet vill gärna att jag skriver lite om malaria. Det finns fem huvudsorter, där den absolut farligaste är falciparum och det är tyvärr den som till ca 80 % finns här. Malaria sprids via en speciell mygga. Malariaparasiten förökar sig först i levern och kommer sedan till de röda blodkropparna som den infekterar. Där växer parasiterna till. När blodkroppen är infekterad får den ganska förändrade egenskaper bland annat blir den ”klibbigare” och stelare. Den kan fastna i blodkärlen och försämra blodtillförseln bl. a. i hjärnan. Efter några dagar spricker blodkroppen och de fria parasiterna söker nya blodkroppar att infektera. Eftersom många blodkroppar spricker kan blodvärdet snabbt bli dramatiskt lågt. Dessutom gillar parasiterna socker och barnet kan få livshotande lågt blodsocker. Barn kan redan efter några få dagar bli akut livshotande sjuka. Det finns en utomordentlig medicin mot malaria Artemisinin som kommer från en växt. Artemisinin uppfanns 1972 och viss immunitet mot läkemedlet finns i Asien men ännu ej i Afrika. Ffa barn och gravida kvinnor är känsliga för malaria. Vuxna får en partiell immunitet.
Pojken med det svåra hjärtfelet har inte blivit bättre och föräldrarna vill ta hem honom. Vi har provat allt och misslyckats och jag har inget att invända.
I natt kom det in en man, som jag inte har sett, som har behandlats med örter och kycklingblod mot komplicerade öppna frakturer hos en herbalist. Han hade så svår blodförgiftning att han avled efter några timmar.
Mycket att göra idag på förmiddagen och Dr Awudu, som är ledig, kom och arbetade några timmar. Ronden var i huvudsak helt underbar med glada pigga hemskrivningsklara barn och glada mammor. Sammantaget fungerar avdelningen utmärkt, men det finns några administrativa problem på sjukhuset.
Elisabet och jag drabbades efter maten av svårigheter att hålla ögonen öppna och tog var sin siesta och därefter långpromenad. Sammantaget en utmärkt söndag. Stor varm (både bokstavlig och bildlig) kram
Lasse
Bild:
Pancy blandar medicin
============================================
Bombali Health Development
www.bombalihealth.nu
Swish 123 25 25 160
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 5208-8580

Leave a Reply

Your email address will not be published.