Efter regn kommer solsken

God eftermiddag.
Igår var igår och idag känns det som en helt ny dag.
Det finns något inom medicinen som heter lex duplex. Det verkar som om ovanliga saker ofta händer 2 ggr i följd. Så är det förstås inte, men idag känns det som om det stämde. Jag blev uppringd på morgonen av avdelningen för att en nyinkommen flicka på knappt ett år hade stora andningsproblem. Jag skyndade mig och väl framme såg jag flickan som minst sagt var kritiskt sjuk. Normalt blodvärde enligt lab. Motoriskt orolig. Synnerligen ansträngd andning. Gick inte att mäta syremättnaden. Mycket blek. Vi mätte med vår maskin 30 i blodvärde. Sedan gick det mycket fort. Flickan fick syrgas med lite övertryck eftersom hon andades som om lungblåsorna föll ihop. Pappan gick mycket snabbt till lab, för att tappas på blod. Rätt blodgrupp! Han kom snabbt tillbaka till avdelningen med blodet som en sköterska satte på 10 sekunder. Flickans hjärta arbetade mycket hårt och var ansträngt till bristningsgränsen. (Hårt arbete och lite syre pga. det låga blodvärdet.) Om man nu ger blod snabbt kan enligt mina åldriga kunskaper belastningen på hjärtat öka ytterligare. Enligt likaledes ålderdomliga kunskaper gav jag därför vätskedrivande i början av den snabba blodtransfusionen. (Tacksam om någon kollega kan säga om jag tyvärr är down to date.) Det som hände sedan var i det närmaste mirakulöst. Efter ca 15 minuter kunde man ana en förbättring. Efter 30 minuter var förbättringen tydlig. Efter en timme var krisen fullständigt över. Efter knappt två timmar ammades flickan och vi alla var lyckliga.
Vi har haft mer dramatik på eftermiddagen när en liten flicka med lunginflammation blev riktigt dålig men det löste sig.
Några riktigt dåliga barn varav en tvådagars flicka med blodförgiftning är värst däran. Hon har svårigheter med syresättningen.
Vi har misslyckats med utskrivningarna idag och skrev bara ut 4 barn och har 29 inneliggande barn.
Kram
Lasse
Bilderna alla tre personal på avdelningen. (Har inte varit utanför idag.)
1. Isata
————————————————————————-
Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.