Så fruktansvärt förfärligt

Jag vill bara skriva av mig.

Jag blev uppringd klockan 23 av Jalloh. En ca tvåårig liten flicka var dålig. Jalloh hade skrivit in henne tidigare under dagen och då hade man från lab. mätt blodvärdet 87. Han hade behandlat henne som svår malaria. Mycket bra. Tyvärr litar man ju gärna på en siffra och han tänkte inte mer på blodvärdet. Flickan fick under dagen flera ordentliga blodsockerfall. På kvällen blev flickan dålig och på avdelningen har vi en utmärkt blodvärdesmätare. Jag kommer inte ihåg exakt vad de sade att blodvärdet var när de mätte med den, men det var kring eller under 30. Man kallade på lab. och mig. Lab. som är mycket närmare kom före och mätte åter ett ganska normalt blodvärde. När jag såg flickan var hon mycket blek. Förfärligt stor lever. Jag bad om ett nytt blodvärde som var 27 eller 28, kommer inte ihåg vilket. Satte sockerdropp för att hindra nya blodsockerfall och föranstaltade om mycket snar blodtransfusion. Flickan såg kritiskt sjuk ut och jag gick snabbt till lab. för att påskynda blodet. Mamman som skulle ge blod visade sig ha fel blodgrupp och det fanns inget blod av rätt sort i det lilla blodlagret. När jag skyndade mig tillbaka till avdelningen för att hämta ny blodgivare fick jag ett samtal att flickan var döende. När jag ca 20 sekunder senare kom fram till avdelningen hade hon ett hjärtstillestånd och allt var över. Så fruktansvärt förfärligt. Senare idag får vi diskutera vad som hände och om det kunde ha gått att undvika att flickan avled. Det dock så att de allra flesta barn som av kombinationen mycket stor örtlever & malaria samt upprepade låga blodsocker avlider trots alla våra ansträngningar.

Kommentera helst inte.

Lasse

————————————————————————-
Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.