Fortsatt lugnt

Fortfarande nästan uteslutande underbart tråkiga dagar.
Lite statistik. I går skrev vi ut 16 barn och idag 10. Just nu 24 barn på avdelningen.
I natt fungerade inte jourens telefon (vanligt, vad det nu kan bero på) varför jag blev uppringd 1.05. Två barn att titta på. Ett nyinkommet med andnöd, svår blodbrist och malaria. Hon fick blodtransfusion. Således, i natt hade hon problem med andningen och idag är hon utskriven. (Bor nära sjukhuset, annars hade hon stannat en natt till.)
Det andra barnet är en flicka på 3 år och 4 månader. (Ser äldre ut, men föräldrarna är säkra på åldern.) Flickan kom in tidigare på dagen med sänkt medvetande. Inga andra symtom. Ingen feber, men det hade hon enligt föräldrarna haft tidigare. Bedömdes, trots att hon inte hade feber, ha hjärnmalaria. Som alltid behandlar vi medvetslösa patienter med antibiotika som även hjälper mot hjärnhinneinflammation. På natten hade flickan ganska plötsligt blivit djupt medvetslös. Flickans lever var kraftigt förstorad. Mamman var modig nog att tillstå att hon tidigare under kvällen givit flickan läkemedelsörter. Blodsockret var normalt. Hittade absolut inget mer på flickan än den kraftiga leverförstoringen och den djupa medvetslösheten. Vi satte en slang i magen med det dubbla syftet att få ut eventuella örter och kunna ge henne mat genom slangen. Mat är speciellt viktigt när levern är sjuk. Vi fick inte upp några örter. Idag var flickan också djupt medvetslös, men krampade också. Det var bara kramper så att hon spände hela kroppen och personalen hade inte sett det, och det är inte så konstigt, för det kan vara lite svårt att se. Hon fick två omgångar av det vanligaste medlet mot kramper med endast kortverkande effekt och därefter det antika läkemedlet Fenobarbital. Kramperna upphörde. Jag har förstås varit mycket orolig över henne och undrat om vi satt rätt diagnos och tittat till henne ofta. Nu precis innan jag skriver detta är hon betydligt ytligare i sin medvetslöshet och jag så lycklig. Hon kommer med all sannolikhet leka med sina kamrater om bara några dagar.
Ibland, när man inte mår bra psykiskt kan man få flera kroppsliga symtom. Dessa symtom skiljer sig mycket i olika kulturer. Här är medvetslöshet ett vanligt symtom och de senaste dagarna har vi haft tre sådana vuxna patienter där två nu är helt bra och jag räknar med att den tredje är det inom några timmar eftersom hen är mycket bättre nu. Tack och lov brukar det vara mycket lätt att skilja sådan medvetslöshet från den orsakad av att hjärnan inte fungerar normalt.
Stor kram till Er alla som följer. Om ungefär 68 timmar är Inga här så jag ser mycket fram emot en kram (förhoppningsvis flera) IRL.
Lasse
Bilderna:
1. Barnavdelningen nattetid med alla myggnät över sängarna
2. Möte under min morgonpromenad.
————————————————————————-
Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.