Ett förfärligt undantag

Ny vecka!
Inga och Arvid skulle komma till Sierra Leone idag, men flyget är inställt pga. befarad storm. De kommer istället i morgon. Denna vecka kommer att vara mycket annorlunda eftersom vi på torsdag ska fira Jabbies och Edmunds förlovning och på lördag deras vigsel.
Nå avdelningen då: Ganska många barn, men med ett förfärligt undantag kommer alla att bli helt friska. Ganska många med blodförgiftning i nyföddhetsperioden och dem behandlar vi alltid minst 5 dagar. Färre barn med malaria nu. Ett 15-tal barn skrivs in och ut varje dag. Alla, med undantag av ett barn, är bättre. Vi har konstant något eller några barn inneliggande då föräldrarna inte fullföljer medicineringen. En utskrivningsklar flicka föll ur sängen, men skadade sig inte. Pappan väntade då inte på utskrivningen utan tog flickan till en örtdoktor.
Flickan, som jag var mycket orolig för, blev sämre två dagar efter att vi bytt till ett läkemedel som kan vara bluffläkemedel. Vi har sökt på nätet men inte hittat något. Finns någon som kan hjälpa till med läkemedelsanalys är jag mycket tacksam. Flickan är nu i stort sett återställd och skrivs ut de allra närmaste dagarna.
Dagens mardröm, som det är förfärligt synd om, är en 9-årig pojke. Han kommer från ett mycket fattigt och isolerat område. Han har en enorm mängd vätska i buken. När den lilla pojken har tröjan på sig ser det ut som om han har en stor fotboll eller liten badboll innanför tröjan. Hans muskler ffa på armarna är kraftigt tillbakabildade. Utredningen med ultraljud visade, som befarat, en mycket liten skrumpen lever och mycket stora mängder vätska i buken. Han har hepatit B. Mad allra största sannolikhet från födseln. Han har även fått mycket örter och det är orsakerna till hans svåra leversjukdom.
Levern behövs av många orsaker. Bland annat tillverkar den ett äggviteämne som gör att man inte svullnar upp och att man inte får vätska i buken. Dessutom renar den blodet från tarmarna. När den är ordentligt skrumpen är det svårt för blodet att passera och då ”svettas” tarmarna vätska som kroppen inte kan ta upp igen.
Vi har börjat med en kombination av två vätskedrivande mediciner, men i ganska måttlig dos då pojken är mycket skör. På kort sikt kan vi nog hjälpa honom lite men på lång sikt …… Ett annat problem var att informera föräldrarna. Det var svårt att hitta någon som talade deras språk, Susu. Jag talade således engelska som en personal översattes till Krio och en annan personal i sin tur till Susu. Det var ju ett svårt och viktigt samtal jag var ganska slak efter samtalet. Hoppas verkligen att föräldrarna förstod. Jag ska ha ett nytt samtal om några dagar och se om det går att undvika tvåstegstolkning. Jag vill inte visa bilder på pojken.
Ja, i stort sett (men inte i smått) är allt utomordentligt här och jag blir flera gånger per dag påmind om vilken påverkan Era pengar har här.
Stor kram
Lasse
Bilderna:
2. Flicka på väg till koranskolan
3. Koranskolan
4. Mr L. A. Conteh som är chef på sjukhuset och som jag har ett utmärkt samarbete med.
7. Bensinförsäljning
————————————————————————-
Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.