Äntligen!

Igår kom Inga till Sierra Leone. Det är roligt att i realtid följa flygningen med flightradar 24. Speciellt landningen och strax därefter ringde Inga för första gången. Det kändes väldigt bra. Det gick bra för Inga och Arvid genom kontrollerna. Arvid åkte till Freetown och fick hjälp av Edmund som på lördag gifter sig med Jabbie och Inga fick skjuts av Momoh till Makeni där hon övernattade i kyrkans gästrum.
Nu något helt annat som visar både för- och nackdelarna att arbeta inom ett mycket löst organiserat system. Vi har ju som Ni märkt ofta för många barn för att få plats på barnavdelningen. Därför har vi utnyttjat de två ganska nergångna nerlagda kvinnoavdelningarna som ligger precis mitt emot barnavdelningen. Vi utnyttjade dem senast igår på förmiddagen. På eftermiddagen rev man kakelplattorna som satt på väggarna av helt oklar anledning. Ja, avdelningarna ska renoveras, men det finns inga pengar nu. Avdelningarna blev helt obrukbara. Vi hade tack och lov endast 22 patienter (plats för 25) på avdelningen när dom rev. Att säga att jag blev sur är inte helt osant. Ingen som helst information och vem som tagit beslutet var helt oklart. Nå, fördelarna då i denna helt ohållbara situation. Jag bad Priscilla om hjälp. Hon ringde några telefonsamtal, kallade ihop 6 städare som snabbt fixade till den ena avdelningen så att den var hjälpligt användbar och den andra ordnades till idag. Hemma tyckte jag ibland att vi hade för mycket möten och byråkrati, men motsatsen har också sina nackdelar samtidigt som här ofta är mycket lättare än hemma att rätta till saker som gått snett.
Igår på kvällen kom det in tre ganska medtagna barn, där det var svårt att ställa en säker diagnos. Två av dem hade inte feber. Efter en del funderande blev i alla fall diagnosen malaria för två av barnen och tyfoidfeber för det tredje. Idag mår alla mycket bättre och likaledes den personal som fick malaria går.
Vi har en treårig pojke, där föräldrarna sade att han kräkts blod. Vi var inte riktigt säkra på att han gjort det men idag hade han en stor avföring med mycket blod i. Om man blöder mycket snabbt så påverkas inte blodvärdet direkt utan det är bara blodvolymen som minskar. Blodvärdet minskar först när kroppen börjar späda ut blodet med vätskan som finns utanför blodbanan. Det tar dygn innan processen är fullbordad. Pojken som mått riktigt bra en kort stund innan blev ordentligt medtagen och hade snabb tunn puls. Han fick blod direkt. Man kände verkligen hur kraften rann in i honom. Nå, varför blöder han så? Inga andra symtom bortsett från feber. Tyfoidfeber? Meckels divertikel? Magsår, knappast. Tumör mycket osannolikt. Ok. Vi behandlar mot Meckelsdivertikelsår och tyfoidfeber. Dessutom medel som minskar risken för att blodproppar löses upp. Vi kanske även får tänka på snäckfeber men jag har aldrig varit med om massiva blödningar av den orsaken.
Pojken med den avancerade skrumplevern har inte påverkats av vätskedrivande så vi ökar dosen. Tyvärr finns all anledning att vara pessimistisk. Fruktansvärt.
Resten av veckan blir det helt andra saker som händer. I morgon Jabbies förlovning och på lördag bröllopet. Jag har verkligen sett fram emot att vara med när en av mina stora idoler ska gifta sig.
Stort tack om Ni orkat läsa enda hit och det är väldigt trevligt att ha sällskap när man sover.
Lasse
Bilderna:
1. Priscilla Bangura är ekonomen på sjukhuset. Hon är alltid hjälpsam och noggrann och utan henne hade vårt arbeta varit väsentligt svårare,
2. John N. Turay Hjälper till med läkemedelsförrådet och är likaledes mycket hjälpsam och alltid noggrann och pålitlig.
4. Fotu K. Samura är vakt. Man får alltid ett stort leende av henne när man kommer och bär man något tungt kommer hon springande för att hjälpa till.
5 – 8. Avdelningen där kakelplattorna revs.
9. Pojke som troligen reagerat på blodtransfusion.
Resten: Inbjudan till förlovningen och bröllopet. Det verkar vara ganska komplicerat. Om någon stavning råkat bli lite fel tycker jag absolut att det är helt betydelselöst.
————————————————————————-
Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2