På liv och död

Ett förrädiskt lugn infinner sig till och från här på sjukhuset och jag passar på att ta lite bilder med barnen och deras föräldrar, 90 % mammor som är här och sköter om dem. Förut var moderns åsikt inte mycket värd och om ett stort medicinskt beslut som t ex en operation behövde godkännas var det pappan eller närmre manlig släkting som blev tillfrågad.
Vi har tagit hand om ett svårt sjukt 7 månaders barn de senaste dagarna som inkom djupt medvetslöst med hög feber, något kall om ben och armar och mycket svaga pulsar till och från. Behandlats med antibiotika som täcker ett mycket brett spektrum av bakterier samt malariamedicin. Det sistnämnda får nästan alla patienter som passerar dörrarna här då malaria är en synnerligen lömsk och alltför spridd sjukdom här med ett potentiellt akut dödligt förlopp vilket ni som varit med i den här gruppen ett tag förstås känner till. Hursomhelst blev pojken tillfälligt så pass mycket bättre att han orkade amma lite men föll snart åter in i koma. Då barnet inte kunde tillgodogöra sig näring föreslog sköterskorna att sätta in en ventrikelsond, en plastslang ner i magsäcken som man kan ge näringslösning. När den var på plats noterades att det tömde ur sig små nermalda gröna växter, traditionell örtmedicin. Det är ett enormt problem häromkring att folk går till ”häxdoktorer” som kan ge diverse bisarra behandlingsförslag och mer eller mindre giftiga örter som inte sällan fullständigt förgiftar levern. I det här fallet måste dessutom ha tryckt ner örterna i barnets hals medans det låg på sjukhuset, annars skulle de redan ha passerat magsäcken. Utöver detta noterar en sjuksköterska att barnets mage har svullnat upp och är spänd. En liten klutt avföring med en röd strimma syns i blöjan. Inga tarmljud går att höra och buken är onaturligt buktande. Misstanken väcks om tarmvred eller tarmperforation, inga prover eller röntgen finns att tillgå men chansen att barnet överlever utan akut operation bedöms närmast utsiktslösa. Verksamheten här är snarlik svensk sjukvård men det finns subtila skillnader om man tittar noga. Narkosassistenten frågar försynt om han får låna en syresättningsmätare under operationen. Operationsteamet ber till gud innan skalpellen sätts i barnet. Det karaktäreristiska pipet från hjärtövervakningen och ventilationssuget på svenska är frånvarande. Kirurgteamet här är pragmatiskt utbildade för sina ingrepp och har inte genomgått läkarutbildning, men är skickliga på sitt hantverk. Det dröjer inte länge innan de har påträffat en s k invagination där sista biten av tunntarmen har klämts in i tjocktarmen och hindrar avföringens passage- en typ av tarmvred och således livshotande. Tarmen är som väl är vid god vigör och kan veckas ur utan att något segment behöver skäras bort. Pojkens vitalparametrar är utmärkta under hela ingreppet. Tyvärr avlider barnet senare under natten till följd av andningsproblem som med största sannolikhet hade kunnat hanteras om det fanns tillgång till intensivvård.
Dagen har varit i princip lika dramatisk med ett par kritiskt sjuka barn och en ambivalent fader som velat ta med sitt medvetslösa barn med täta kramper från avdelningen. Dr Lasse har ilsket kämpat emot detta liksom en pappa till barnet i sängen mittemot som påpekar att barnets enda chans är här och ryter till honom och frågar om han inte tror på gud!?
På kvällen springer jag en runda i skymningen och kan fortsatt konstatera att vissa klyschor stämmer, i stort sett alla barn möter en med ett leende, ropar och vinkar. Några pojkar spelar fotboll på en knastertorr grusplan med stenar som mål. Jag går med ett av lagen. Tempot haltar betänkligt då bollen är grovt punkterad och pojkarna blåser upp den helt dammfyllda säcken tills den återigen är platt några sparkar senare. De frågar om jag inte kan köpa en ny boll för en tjuga längre ner på gatan. Dumt nog har jag inte tagit med några pengar ut. Nya tag imorgon.
Ps. Bilder på sjukhuset bakom volleybollnätet och dr Lasse i grön profil bakifrån.
————————————————————————-
Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.