En vanlig dag på barnavdelningen

Idag har det varit lite lugnare på avdelningen, lite som det brukar vara den här tiden på året. Men först vill jag berätta om pojken som var medvetslös och krampade igår. Natten hade varit lugn, men pojken hade inte återfått medvetandet och började också krampa på morgonen, och hans tillstånd försämrades, visade tecken på ökande hjärnskada. Lasse beslutade att pappan kunde ta med pojken hem. Pappan storgrät, var upprörd för att han inte redan igår fått ta med sig pojken till en häxdoktor, som hade kunnat rädda sonens liv.
Historien ovan är en bild av hur det kan vara en dag på barnavdelningen. En annan viktig bild är ”den snabba omsättningen”, det vill säga hur korta vårdtiderna är på barnavdelningen. Ett typiskt scenario är febrigt barn som läggs in, malaria konstateras, behandling sätts in, barnet blir snabbt bättre och kan skrivas ut efter någon eller några dagar. Jag har sett detta många gånger och det är lika underbart varje gång. Tänk vad många barn som blir räddade till livet för att det finns en massa generösa och humanistiska människor i Sverige som tycker att barn långt borta i Afrika också är viktiga.
Ni har ju sett bilder från barnavdelningen och vet hur trångt det är med många sängar i ett ganska litet rum. Det kan vara ganska rörigt och högljutt. Ronden betyder inte att det är bara läkare och sjuksköterskor som har synpunkter; andra föräldrar än det just aktuella barnets, städaren på avdelningen eller andra som kommer förbi hjälper gärna till eller lägger sig i. Detta kan var väldigt hjälpsamt ibland, som igår när en pappa till ett annat barn, hjälpte till att övertyga pappan till den medvetslösa pojken att han skulle låta pojken vara kvar på avdelningen. Men det kan också vara lite störande. Och de vita läkarna är skrämmande för några av barnen. De gråter högljutt när Arvid eller Lasse närmar sig för att undersöka dem. Då är det bra att mamman tar fram bröstet, bästa sättet att få barnet att tänka på annat!
Arvid, inne på sin femte dag om man räknar söndag eftermiddag, har verkligen kommit in i arbetet och gjort stor nytta. Och det har varit ovanligt mycket att göra för den här årstiden, som brukar vara lugnare. Kan vara en tillfällig topp, eller så har ryktet om det goda arbetet som görs på barnavdelningen på sjukhuset i Kamakwie verkligen spritt sig.
Bild 1: Kvinnor som lagar mat utanför barnavdelningen.
Bild 2: Statistik över inlagda patienter och vårdade på öppenvården. Lasse började 2016. BHD bildades 2017. Sedan 2017 tar barnavdelningen hand om barn upp till 12 år och de redovisas tillsammans med de vuxna. Man kan se att sedan BHD började arbeta vid KWH har antalet barn ökat markant men dödligheten har minskat bortsett från 2019.
/ Inga
————————————————————————-
Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.