Ny dag, nya tag!

Vi skrev ut många barn idag, dock har jag inga aktuella siffror. Alla är bättre och inget barn är kritiskt sjukt.
Jag ska berätta om två barn. En pojke på ca 6 år har en enorm lever. Bild nedan. Ingen hepatit utan det är med all sannolikhet örter som ligger bakom den enorma leverförstoringen (Bild nedan). Jag pratar med den mycket kloka mamman, som är insiktsfull och jag är helt övertygad om att hon inte kommer att ge örter i framtiden. Då kommer troligen allt att rätta till sig. I slutet av samtalet hörs en mycket ansträngd andning från ett nyinkommet barn strax utanför rummet. Jag kallar in mamman och barnet med den ansträngda andningen direkt. Men ser omedelbart att flickans tillstånd är ytterst kritiskt. Mycket snabb, mycket ansträngd andning. Några av personalen har möte i rummet intill. Ropar emergency. Sedan går allt mycket snabbt. Kliniskt extrem blodbrist. Hb-mätning bekräftar en osannolik blodbrist med 16 i blodvärde. Syrgas på mask. Nål sätts snabbt in. Lab svarar inte på telefon och en sköterska springer dit. När hon inte omedelbart kommer tillbaka springer jag efter henne och möter henne på väg tillbaka. Hon hittar ingen labpersonal. Jag springer vidare till lab. I blodbanken finns tack och lov en påse blod med blodgrupp 0+. – blod är väldigt ovanligt här. Träffar på labassistenten och vi springer tillsammans tillbaka. Jabbie gör i ordning blodet medan labassistenten kontrollerar mycket snabbt blodgrupp på flickan. B+. Det går att ge 0+. Blodet droppar lite långsamt och därför pumpar vi upp en blodtrycksmanschett runt blodpåsen för att det ska gå fortare. Vi ger även lite vätskedrivande för att flickans maximalt ansträngda hjärta ska orka med. (Kanske jag är gammaldags som gör så.) Flickan har redan fått behandling mot malaria och bakteriella infektioner medan jag var på utflykt. Vad som händer sedan är helt osannolikt. Efter fem minuter märker man att flickas andning blir bättre. Efter en kvart är andningsfrekvensen under 100 och andningen mycket bättre. Och efter 45 minuter hände det absolut vackraste jag vet. Flickan började amma.(Bild nedan.) Faran nästan helt säkert över. Pust. När sådant händer då förstår man varför man är här och är oändligt tacksam för den utbildning man fick alldeles gratis i Sverige.
 
Ett ytterligt hård KRAM från en Lasse som åker berg- och dalbana här och som just i detta ögonblick inte alls längtar hem och tack för alla de bidrag som räddat bland annat denna lilla underbart söta flickas liv.
 
Bilderna:
  1. Två läkare tävlar
  2. Sladden visar hur stor levern, på pojken ovan, är.
  3. Flickan med den extrema blodbristen.
————————————————————————-
Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2