Kamakwie dag 8

På söndagar försöker man i regel hålla sig ifrån avdelningen och låta sjukhusjouren ta ansvaret. Det mesta är dock förhandlingsbart här. Idag gick vi hursomhelst en längre promenad runt byn och var bl a förbi risfälten och en av de lokala häxdoktorernas hus. Enligt egen uppgift tar han inget betalt för sina tjänster men besitter ändå en av områdets finaste bostäder. Trafikreglerna i trakten är enkla- fotgängare håller undan för motorcyklister som väjer för bilar som aktar sig för lastbilar som i sin tur kör helt fritt blås och tutar när du är i vägen om du har tur och syns. Fyra personer med 0-1 hjälmbärare är standard på motorcyklarna men det syns ändå förhållandevis få allvarliga trafikolyckor hos oss.
En flicka på drygt 1-år har varit hos oss på avdelningen under ett antal dagar. Hon är vansinnigt söt och näpen men har tyvärr drabbats av en otäck varböld på halsen som behövde dräneras på operation för några dagar sedan. Hon har nu en huddefekt på kanske 3 x 5 cm, måste vara drygt en cm djup. Varannan dag öppnar vi upp och spolar med natriumklorid och lägger om förbanden. Hon skriker förfärligt hjärtskärande vid förbandsbytena men hon verkar inte ännu utvecklat någon skräck för mig som person. Mutade henne med ballong och choklad efter dagens ingrepp. Hon ligger ganska ofta själv i sin säng och ser övergiven ut men verkar finna sig i detta. En moster till ett annat barn satt och gullade med henne i förmiddags. Det finns vissa fördelar med att ha barnen samlade under ett tak.
Under dagen har vi även fått in en 2-veckors bebis från förlossningsavdelningen med otröstlighet, förhöjd andningsfrekvens, gnyende andningsljud och blek hud- cyanos- som tecken på syrebrist. Vi behandlar henne som blodförgiftning, mycket osannolikt att hon drabbats av malaria på avdelningen i så låg ålder. Egentligen ska vi inte ta hand om så små barn hos oss men vi bedömer att vi har mer resurser att kunna hanterade detta fall. Utsikterna att hon klarar sig är svårbedömda, läget är kritisk och det närmsta dygnet blir avgörande. Vi misstänker att orsaken till blodförgiftningen är att föräldrar eller andra anhöriga blandat i jord, örter eller annat främmande material på resterna av navelsträngen.
Barnen här får skaffa tuffa immunförsvar om de ska överleva vilket sannolikt avspeglar sig i oerhört få fall av allergier, kostintolerans etc. Hoppas ni tar hand om er därhemma, nu ska jag försöka ta och knyta mig några timmar.
1. Fotbollsgänget växer
2. Flickan med varbölden och undertecknad
3. Häxdoktorns hus
4. Munter förbipasserande
5. Lasse och Inga framför risfält
————————————————————————-
Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.