En berg- och dalbana

Tio månder till julafton. Idag – verkligen berg och dalbana. Dagen började med ett samtal från Arvid 12 minuter över midnatt. Han var på avdelningen och där hade vi två ytterst dåliga barn. Den ena var en flicka på ca 7 månader som kommit in på kvällen med allvarlig malaria. Under natten försämrad andning och sjunkande medvetande. Flickan andades verkligen dåligt. Efter en stund slutade hon nästan andas helt och vi började med konstgjord andning med mask. Hämtade en slang att stoppa ned i halsen. När vi fått ned den hostade flickan och en stor slempropp träffade mig mitt i bröstet. Vi sög rent i luftrören, efter vissa svårigheter eftersom inte slang och sugkateter passade ihop. Flickan började andas någorlunda, men hade otillräcklig syresättning. Vi kopplade därför ihop två syrgasapparater och syremättnaden blev tillfredsställande. Däremot var hon djupt medvetslös. Efter någon timme blev andningen ytterligare bättre och jag började få hopp. Tyvärr avled hon dock vid lunchtid idag.
En 6-årig pojke föll för tre dagar sedan och slog i halsen till vänster och blev lite svullen. Svullnaden gick snabbt tillbaka men efter tre dagar började han få tilltagande andningsproblem och man sökte vård. Vid inkomsten vissa astmaliknande besvär och en högersidig lunginflammation. Pojken försämrades snabbt och fick förvärrad astma trots modern astmabehandling och fick även snabbt tilltagande problem att andas in. Vi gav avsvullnande läkemedel både som injektion och att andas in. Viss begränsad effekt. Jag sökte hjälp av vänner och på internet efter diagnos. Flera allvarliga diagnoser som struplocksinflammation och difteri kunde uteslutas men några återstod. Främmande kropp. Blödning som tryckte på luftstrupen samt en del infektioner. Vi gav antibiotikum som verkade på alla sannolika bakteriella infektioner och fortsatte med de avsvullnande läkemedlen och luftrörsvidgande läkemedel. Idag var pojken något bättre så vi kunde ta honom till röntgen. Han behövde syrgas och allt det logistiska sköttes utmärkt av personalen med bland annat en syrgasapparat på röntgen. Röntgen, som hade måttlig kvalitet, visade endast lunginflammation på höger sida. Vi är fortfarande inte säkra på vad som orsakat pojkens kritiska tillstånd, men han har hela tiden sakta förbättrats så vi har fortsatt vårt breda sätt att behandla honom. Tydlig förbättring nu på kvällen. Jag hoppas och tror att faran nu nästan är över. Verkligen en topp på berg- och dalbanan. Men det finns flera toppar. Tvåveckorsflickan som var kritiskt sjuk i blodförgiftning igår är tydligt bättre idag. Vi har fått in flera mycket sjuka barn och alla har förbättrats. Helt underbart.
Lite kort om framtiden: Normalt vid denna årstid har vi 5 – 15 inte alltför sjuka barn. Nu har vi nästan konstant över 30 barn varav flera är kritiskt sjuka. Det innebär förstås att vi räddar betydligt fler liv, men även problem. Hur ska vi klara regnperioden då vi troligen får in upp emot dubbelt så många barn. En utbyggnad är absolut nödvändig, men det hinner vi inte före regnperioden och vi har inte heller någon finansiering ännu, men där har jag hopp om att hitta pengar till detta så viktiga projekt. Det har hänt mycket mer idag bland annat på den administrativa sidan, men det får bli för en annan dag för efter nattens äventyr ska jag nu träffa en av mina bästa vänner, han med paraply.
Kram från en ganska stolt Lasse som med hjälp av många andra klarade dagen.
Bilderna
2. En pojke i uselt tillstånd som jag träffade för tre år sedan.
3. Samma pojke idag. (Jabbie kände förstås igen honom)
4. Myggnät används ibland fel.
6 & 7. Risfält
15. Jättelever pga örtförgiftning
————————————————————————-
Vill du hjälpa oss i vårt arbete och göra verklig skillnad är det allra bästa du kan göra att bli månadsgivare. Det blir du enkelt på vår hemsida bombalihealth.nu
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro: 900655-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.