De senaste dagarna

Påtagligt få patienter igen. Förtroendet för myndigheterna är inte på topp och tillsammans med trollkonton man sett är man orolig för att Cocid-19-vaccinationen egentligen är ett planerat massmord. Man har delat ut broschyrer (se bild 5) och gått ut på radio All sjukvårdspersonal har fått spruta ett och är positiva.
Några patienter, tyvärr flera tragiska öden. Kvinnoavdelningen: jag ser där en 19-årig flicka, förvirrad och med hög feber och ganska dålig andning. I det närmaste medvetslös. Ingen nackstelhet. Vet inte så mycket om henne. Hon är redan behandlad mot malaria och infektion, men vi tar ett antibiotikum som även är bra mot hjärnhinneinflammation. Nästa morgon tidigt har hon tecken till att hjärnan nästan helt har slutat arbeta och en timme senare avlider hon. Det är inte säkert att hon överlevt i Sverige heller. Troligen hjärnhinneinflammation eftersom malariatestet var negativt.
Pojke 6 år söker för ömma ljumskar. Första tanken är förstås bråck som är mycket vanligt här men det är det inte. Han har fullt av ömma små lymfkörtlar, inte bara där utan på alla ställen man kan hitta lymfkörtlar. De tre viktigaste orsakerna till detta är virusinfektion, bakterieinfektion eller elakartad sjukdom. Efter en lång diskussion framkommer att han gått ner i vikt under flera månader, varit trött och haft nattliga svettningar. Vi frågade förstås mycket efter hosta, men blev aldrig riktigt säkra på hur det var. Kroppsundersökning i övrigt visade inget bortsett från den vanliga lite stora levern. Röntgenfilmen är slut. Vad är det då?? Troligen TBC. Jag har haft flera liknande patienter som tillfrisknat på TBC-behandling. Om jag då missar en elakartad sjukdom? Eftersom det inte finns någon behandling här mot en sådan så får jag ta risken.
Liten flicka på ca 1 år. Kommer för malaria. Jag hör ett mycket starkt blåsljud över hela bröstet. Hon får återkomma om några dagar när Anders, Arvid eller Lars kan göra ultraljud av hjärtat.
Vi har tyvärr två barn med svår njursvikt som vi ger stora doser vätskedrivande för att försöka hjälpa dem.
Den 8 månaders flicka som jag tidigare skrev om fick stanna kvar ytterligare några dagar eftersom hon hade lite dåligt med syrgas i blodet. Det är inte ovanligt efter svår malaria så jag var aldrig orolig och hon är nu utskriven utan några synbara skador. Helt underbart. Vi skrev idag också ut en otroligt charmig 6-årig flicka som var verkligen dödssjuk i malaria för två dagar sedan. Vid utskrivningen busade jag med henne en lång stund. Så roligt det var. Inget barn har avlidit, men på sikt är läget inte bra för de två njursjuka barnen. Hur det är för barnet med hjärtfel vet jag ännu inte.
Sammantaget så går allt sin gilla väldigt positiva gång dock med tråkiga undantag. I övermorgon kommer ju de tre mycket kompetenta svenska läkarna hit. Det ska bli så roligt.
Stor kram
Lasse
Bilderna:
1. Två barn bär bröd till barnavdelningen
2. Barn
3. Barnavdelningen utifrån
4. Upplysning angående Cocidvaccination
5. Madrassen låg faktiskt löst på motorcykeln.
=====================================
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro 90 06 55-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.