Tacksam

Varav hjärtat är fullt talar munnen. I förgår natt klockan 03.15 blev jag väckt av dr Awudu som bad mig komma till avdelningen. En flicka på 8 månader hade kommit från en avlägsen by. Hon hade fått feber och börjat krampa. Troligen hade hon krampat i åtskilliga timmar innan man tog sig mot sjukhuset. Resan på motorcykel varade i flera timmar och hon krampade kontinuerligt under hela resan. Vid inkomsten hade flickan fortfarande kontinuerliga kramper, lågt blodsocker och dåligt med syre i blodet. Det var mycket svårt att sätta nål så hon fick kramplösande medicin i stjärten (dock inte i tillräckligt snabbverkande form) och sockerlösning i munnen. Moses, som arbetar på grannavdelning är fullständigt fenomenal på att sätta nål och fick in en. Flickans blodsocker korrigerades och hon fick vid två tillfällen kramplösande i nålen. Ingen effekt och jag tillkallades.
Hon fick en modern mycket effektiv kramplösande medicin, som jag fått från Sverige, direkt i blodet under fem minuter med viss, men otillräcklig effekt. Vi har väldigt få mediciner mot kramper och hon fick en ytterligare en medicin denna gång en gammaldags sådan i en muskel. De två senaste medicinerna bör inte kombineras, eftersom de bryts ner av samma enzym, men nöden har ingen lag. Flickan slutade krampa och var mycket djupt medvetslös. Hon andades dock själv. Jag var full av pessimism när jag träffade John Blund. Kombinationen långdragna kramper, lågt blodsocker och dåligt med syre i blodet innebär stor risk för allvarliga hjärnskador. I går sade mamman att hon kunde amma flickan vilket jag knappast trodde på. Mamman hade rätt. Flickan verkade fortfarande medvetslös, men nog sög hon. Idag är hon fortfarande trött, men äter ris själv. Syrehalten i blodet var okej igår, men bara med en del syrgas. Jag plockade bort syrgasen idag och kontrollerade att hon klarar sig utan syrgas. I morgon eller troligare i övermorgon skriver vi hem henne helt frisk. Mamman har transformerats till en glädjestrålande sol. En sådan patient och hela resan är betald. Och vi har så många sådana patienter. Jag är så tacksam att jag får vara med om detta så ofta och också så tacksam över allt Ni givit oss som gör det möjligt. Utan dessa gåvor hade vi inte ens haft råd till syrgas. Också mycket glad över all den underbara engagerade personalen här, inte minst den fantastiske Dr Awudu. Ett stort bekymmer är att Dr Awudu snart slutar eftersom hennes förordnande tar slut. Hon vill gärna stanna, men jag är inte säker på att BHD har råd att anställa henne om vi inte får fler månadsgivare så snälla…
Övrigt då: Vi har fått lite fler patienter. Flera svårt sjuka med extremt låga blodvärden, men alla har överlevt. Vi har haft ett avdelningsmöte och uppriktigt sagt så uppskattar jag den svenska möteskulturen.
Stor kram denna gång med FFP3-munnskydd
Lasse
Bilder:
1. Från avdelningsmötet
2. Svullen fot, behandlad med örter
3. Barnen kan ibland få bära vet långt.
4. Risfält
5. Pojke med stort pungbråck. Utan operation livslångt svårt handikapp. BHD betalar totalt ca 500 kronor för operation och eftervård..
6. Syskon
=====================================
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro 90 06 55-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.