Tillbaka i Kamakwie

Jag vaknade nervös men entusiastisk ca 05 30 efter en flyktig sömn natten till långfredagen. Jag, Lars Vegas och Anders begav oss mot Arlanda med 250 kg packning, ett antal pappersformulär samt ett par förifyllda dokument online. Att flyga genom flera länder är som bekant lite komplicerat numera. Jag fick ett par kontrollfrågor i Check-in disken om våra rymliga flyttkartonger och svarade lite diplomatiskt att de bl a innehöll antibiotika och antiepileptika. Jag tror att kontrollanten i SAS-disken tolkade min nervösa uppsyn som goda avsikter och undvek att fråga om vi hade narkotiska preparat eller dylikt. Tydligen hade vi inte heller det, Lars Senior tar hellre den risken själv. Tulltjänstemannen i Freetown var vid gott mod och gav oss en kram strax efter vi förklarade att vi var på väg mot Kamakwie Wesleyan Hospital och tog det nästan som en förolämpning när jag bad om att få visa upp vårt transportintyg från sjukhuschefen. Vi sov över en natt på flygplatshotellet och unnade oss en dubbel omelett med bröd och synnerligen tunt kaffe till frukost. Vattentrycket till duschen påminde om en pensionär med svårt underbehandlad prostataförstoring och erbjöd några försiktiga skvättar. Å andra sidan är man i regel lika svettig ett par-tre timmar efter en dusch så den hygieniska kampen är dömd att förloras. Jag är här lite senare i år vilket innebär att mangosäsongen har tjuvstartat och vi har redan ätit ett par underbart saftiga kokta mangos som man inte kan få tag på i Sverige. Grapefrukten är även härligt mogen liksom avokados som är lite gulare i tonen och ljuvligt krämiga. Åtminstone för mig har det varit många kära återseenden här med Aunt Jellie i tjänstebostaden, vakten Cristopher, Mr U, Ali Jalloh, Jabbie, Mary, Victoria med flera på avdelningen. Imorgon kommer fina dr Awudu tillbaka som tog hand om mig så väl sist inför hemresan. Jag hoppas att de också är glada att se mig, annars får de stå ut och hålla god min några veckor till.
Det är förstås skönt att vara här i gott sällskap med Anders och Lars, vi såg oss om lite i byn igår och bekantade oss mer ånyo med barnavdelningen idag. Jag har fått låna en nätt portabel ultraljudsapparat från GM Medical som man kan koppla till en ipad och få fina bilder framförallt på bukorganen. Vi undersökte en åttaårig flicka som Lars Senior har skrivit om tidigare. Dessvärre finns en överhängande misstanke om mjukdelstumör utgången från vänster armbågsveck med kraftig lymfkörtelsvullnad i vänster armhåla samt en stor kraftigt misstänkt tumörbörda i buken med lite vätska i lilla bäckenet. Levern är misstänkt infiltrerad alternativt metastaserad med stor reservation för vad jag kan bedöma på ultraljudet. Mycket oklart hur länge flickan har varit drabbad. Vi behöver prata med sköterskan Jabbie om hur man bäst ger ett besked här till föräldrarna när den verkliga prognosen med all sannolikhet är utsiktslös.
En sexårig flicka i samma korridor har drabbats av en tandinfektion med kraftig svullnad i käken och spridning ner mot vänster sida av halsen som gröpt ur en huddefekt högt upp centralt på bröstet stor som en fullvuxen handflata. Hon satt nästan blick stilla vid undersökningen med vidöppna hjälpsökande ögon. Gråten verkade sitta långt inne och hon var nästan helt ljudlös vid undersökning. Vi måste ändå våga tro och hoppas att hon är ett vanligt lekfullt barn om någon vecka. Hon har behandlats med två sorters antibiotika och försiktigt med dropp några dagar. Enligt mormor är hon bättre såtillvida att hon kan äta och dricka lite grann även om det är svårt att tro när man ser henne. Hon satt med en sjal och någon form av gasväv som hade klibbat fast ordentligt i såret. Lars Vegas la försiktigt om såret då flickan fick sederande midazolam, spolade ordentligt med vatten och la ett nytt mer absorberande förband med generöst med vanliga kompresser runtom. Midazolam är tyvärr inte smärtstillande men ger ett dissociativt rus som verkade hjälpa mot flickans undersökningsskräck och det har även den fina biverkan att patienterna ofta inte kan minnas vad som hände under medlets inverkan. Vi la henne att vila efteråt under dubbla fläktar och hoppas att förbandet inte blir alltför kletigt närmsta dygnet. Tyvärr är klimatet här ganska oförlåtande mot vätskande sår men denna flicka är åtminstone gammal nog att hålla fingrarna borta från omläggningen. Vi doktorer på plats har lite olika åsikter om behandlingar och starka viljor var för sig men jag tror vi kommer ha ett fint samarbete här. Det vore bra märkligt om vi alla var stöpta i samma form. Det blev inget påskfirande i kyrkan idag men kanske kan vi få till det imorgon, det vore säkert en stark upplevelse!
Glad påsk på er och ett extra stort tack till Maja, Katrin, Anders S, Ilsa, Catta, Hogir och Gaziza som bidragit med mobiler och datorer till lokala förmågor på plats här. Vi ska snart dela ut dem. Påminn mig om jag glömt någon att tacka!
/ Arvid
Bilder
1. mellan bästa och sämsta huvudkudde
2. lunch på avdelning
3. oklara utslag
4. after work
Har du kommit såhär långt så måste vi nog påminna om att vi är mycket tacksamma för alla ekonomiska bidrag genom någon av nedanstående möjligheter.
=====================================
Bombali Health Development
Swish 9006552
Bankkonto 5003 10 156 03 SEB
Bankgironummer: 900-6552
Plusgiro 90 06 55-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.